Slovenija 14.7.2020 6:00

Grossmannov festival še v Ljutomer, kjer bo podelitev nagrad

Ljutomer, 14. julija - S projekcijo filma Vsi proti vsem Andreja Košaka se bo drevi v kinu na prostem na Glavnem trgu v Ljutomeru začel še drugi del 16. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Skupno bodo prikazali 28 celovečercev, 30 kratkih filmov in sedem glasbenih dokumentarcev iz 27 držav. V soboto bodo v Ljutomeru razglasili tudi letošnje nagrajence.

Ljubljana. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Grossmannov festival fantastičnega filma in vina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Grossmannov festival je letos od 10. do 12. julija potekal sprva v Ormožu, danes pa se seli v Ljutomer. Med 28 celovečerci, ki jih letos prikazujejo na festivalu, se jih pet poteguje za nagrado hudi maček. V naboru so film Koča avstrijskega režiserja in enega redkih tujih gostov letošnje izdaje Severina Fiale, madžarska črna komedija z elementi satire, akcije in grozljivke Tovariš Drakulič v režiji Marka Bodzsarja ter celovečerni prvenec ameriškega scenarista in režiserja Davida Marmorja z naslovom IBR.

Za nagrado hudi maček se poteguje še ena ameriška grozljivka Barva iz vesolja v režiji Richarda Stanleya, v kateri neznana sila, ki se pojavi po padcu meteorita, povzroča strašne mutacije živih bitji. Peti film v selekciji je argentinski Strupen sem režiserja Pabla Paresa, postavljen v leto 2101, ko na Zemlji divja biološka vojna.

V tekmovalnem programu kratkih filmov Slakov hudi maček je uvrščenih devet produkcij, druge izbrane kratkometražne produkcije pa bodo v igri za nagrado za najboljši evropski fantastični film melies d'argent. S hrupnim mačkom bo okronan najboljši glasbeni film, zaradi epidemije novega koronavirusa pa letos ne bodo podelili častnega hudega mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji.

V retrospektivni program so uvrstili legendarno jugoslovansko črno komedijo Kdo neki tam poje Slobodana Šijana, slovenski znanstveno-fantastični film Ječarji režiserja Marjana Cigliča ter Operacijo Cartier Mirana Zupaniča. Najmlajšim je namenjen program Začarani kino.

Zaradi novega koronavirusa pa so bili organizatorji primorani okrniti spremljevalni program. Odpovedani so bili denimo Zombi mimovoz, Grossmannova tržnica in delavnica Pimp My Zombie Car.

Pomemben del Grossmana je še vinski program. Vino bodo zaradi koronavirusa preizkušali za zaprtimi vrati in na koncu tudi letos razglasili prejemnika naslova vinski šampion hudi maček.

Pred sobotno projekcijo Ječarjev bodo v soboto na Glavnem trgu v Ljutomeru podelili festivalske nagrade.