Svet 14.7.2020 9:36

Častno srce Sarajeva mehiškemu režiserju Michelu Francu

Sarajevo, 14. julija - Filmski festival v Sarajevu, ki bo potekal od 14. do 21. avgusta na festivalskih lokacijah in spletu, bo nagrado častno srce Sarajeva podelil mehiškemu režiserju, scenaristu in producentu Michelu Francu. Po oceni organizatorjev je eden najpomembnejših neodvisnih filmskih ustvarjalcev. Poklonili se mu bodo tudi z retrospektivo v programu Posvečeno.

Franco, rojen leta 1979 v Ciudadu de Mexico, je mehiško kinematografijo postavil v središče svetovnega zanimanja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Na festivalu bodo predstavili filme, za katere je napisal scenarij, jih režiral in produciral: Kronika, Apriline hčerke, Despues de Lucia, Daniel in Ana ter A los ojos.

Sarajevo je Franco, ki so ga organizatorji festivala označili za ustvarjalca presenetljivega in prepoznavnega filmskega jezika, prvič obiskal leta 2009 s prvencem Daniel in Ana, ki so ga sicer premierno prikazali na festivalu v Cannesu v sekciji Directors' Fortnight.

Na 23. festivalu v Sarajevu leta 2017 je predsedoval žiriji tekmovalnega programa igranih filmov, istega leta so v sklopu programa Open Air prikazali njegov film Apriline hčerke, v Cannesu pa je zanj dobil nagrado žirije v sekciji Un Certain Regard.

Njegov najnovejši film Nuevo orden, ki ga je umestil v distopijski Ciudad de Mexico, je trenutno v postprodukciji, zanimanje zanj pa so pokazali vsi najpomembnejši festivali A kategorije, so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost.

Sarajevska festivalska ekipa si po pisanju Hine v sodelovanju s pristojnimi institucijami od konca maja prizadeva za vzpostavitev epidemiološkega protokola za vse festivalske lokacije.

"Zavedamo se odgovornosti pri organizaciji takšnega dogodka," je povedal direktor Mirsad Purivatra. "Covid-19 je vplival na vse vidike življenja po svetu, zato je moral sarajevski filmski festival skozi določene spremembe, kar pomeni druženje v manjših skupinah, manj gostov, nobenih sprejemov in zabav, ki smo jih vajeni, a kot vedno bo veliko kakovostnih filmov, odličnih projekcij in pogovorov o filmih," je dodal.

Po njegovih besedah je njihovo poslanstvo enako kot prvega dne, ko je bil festival ustanovljen v obleganem mestu - praznovati življenje, človečnost in umetnost, tako da imajo zdaj po njegovem mnenju še eno priložnost, da se s kulturo borijo proti težavam.

"Z organizacijo festivala v skladu z nasveti zdravstvenih delavcev in odgovornim obnašanjem ter v skladu z jasno opredeljenimi smernicami lahko pokažemo, kako je mogoče graditi socialno kohezijo tudi tam, kjer smo dolžni vzdrževati fizično distanco," je dodal Purivatra.