Slovenija 15.7.2020 12:44

FSF letos zaradi izrednih razmer v Ljubljani

Ljubljana, 15. julija - Zaradi spremenljive epidemiološke situacije in z njo povezanih ukrepov so se organizatorji 23. Festivala slovenskega filma (FSF) odločili, da bo med 6. in 11. oktobrom potekal v Ljubljani in ne v Portorožu kot sicer. Festivalsko dogajanje bo najverjetneje skoncentrirano na Kino Komuna in njegovo okolico, nekaj dogodkov bo prestavljenih na splet.

Portorož. Festival slovenskega filma. Foto: Maja Čehovin Korsika/STA Arhiv STA

Portorož.
Festival slovenskega filma.
Foto: Maja Čehovin Korsika/STA
Arhiv STA

Organizatorji FSF so bili ves čas odločeni, da bodo letošnjo izdajo izvedli, a so tipkali, kako. Nato je odjeknila novica o zaprtju portoroških hotelov, s katerimi so sicer sodelovali, pojavilo pa se je tudi vprašanje, koliko druženja, ki so ga bili filmarji vajeni v Portorožu, je ob veljavnih ukrepih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa sploh mogoče oziroma varno.

"Letos je za vse izredno leto, še posebej pa za festivale in ena od naših prilagoditvenih potez je ta, da festival selimo na lokacijo, ki je za udeležence čimbolj varna, se pravi v Ljubljano," je pojasnila. Ob tem pa je poudarila, da v prihodnje festivalska lokacija ostaja Portorož, letošnja selitev v Ljubljano je zgolj posledica izrednih razmer.

"23. FSF želimo zato organizirati na način, ki ne prinaša tveganja za zdravje udeležencev, bo pa še vedno opravil svojo primarno nalogo predstavitve novih slovenskih filmov, prispeval k promociji slovenskega filma in, kar bo letos najbolj pomembno, podelil nagrade," piše na festivalski spletni strani.

Filme s festivalskega programa bodo po besedah Jelke Stergel najverjetneje predvajali v Kinu Komuna, ta hip še iščejo lokacije za izvedbo strokovnega programa oziroma vsaj njegovega dela.

In kaj, če bodo oktobra ponovno razglasili epidemijo? Direktorica je pritrdila, da imajo plan B. Že sedaj so se z RTV Slovenija, s katerimi sicer redno sodelujejo, dogovorili, da bodo pri letošnji izdaji vključili spletno platformo. "Velik del festivala bo tako v vsakem primeru potekal na spletu, ker ne moremo okoli 100 filmov, ki jih je ponavadi uvrščenih v program, prikazati v eni dvorani. V primeru ponovnega zaprtja javnega dogajanja pa moramo imeti možnost, da se popolnoma umaknemo na splet," je pojasnila.

Si pa Jelka Stergel močno želi, da do tega ne bi prišlo, saj se ji spletni festivali, četudi se lahko zdijo zanimivi, novi in moderni, ne zdijo pravi festivali: "Mislim, da so potrebna vsaj minimalna srečanja med občinstvom, stroko, novinarji in ustvarjalci. V tem je smisel festivala."

Zaradi epidemije novega koronavirusa so bila ustavljena snemanja nekaterih slovenskih filmov, kar bo deloma zaznamovalo letošnji festivalski program, v kolikšni meri, zaenkrat še ni mogoče govoriti. Razpis za prijave filmov na festival je namreč za kratke in srednjemetražne filme odprt še do konca julija, za celovečerce pa do 10. avgusta.

Sogovornica je še povedala, da so doslej prejeli okoli 60 prijav. Kot zaenkrat kaže, bo na programu letošnje izdaje veliko dokumentarnih in neodvisnih filmov, Jelka Stergel pa predvideva, da bo na ogled tudi nekaj koprodukcij, ki so nastale še pred epidemijo, in kakšen film iz lanske bere, ki ga na FSF še niso prikazali.