Slovenija 16.7.2020 8:00

Na ljubljanskem gradu čas za filme pod zvezdami

Ljubljana, 16. julija - S projekcijo filma Jadralke režiserja Alexa Holmesa se bo drevi začel Film pod zvezdami, ki ga Kinodvor že deseto leto pripravlja v sodelovanju z Ljubljanskim gradom. Do 8. avgusta se bodo zvrstili najodmevnejši filmi pretekle kinematografske sezone, program pa bo prepleten tudi s predpremiernimi naslovi in posebnimi projekcijami.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Nocojšnji otvoritveni večer bo ponudil dokumentarec o Tracy Edwards, ki se je z ekipo jadralk udeležila Whitbreadove regate okoli sveta, kar je bilo za leto 1989 nekaj nezaslišanega. Nihče ni verjel, da bodo sploh prišle do startne linije, kaj šele zdržale do konca. Večina je mislila, da ne bodo našle sponzorja, da so prešibke ter da jim primanjkuje znanja. A 26-letna Tracy, nekdanja ladijska kuharica, je za krmilom jadrnice Maiden oziroma "stare konzerve, polne babnic", kot se je izrazil neki novinar, dokazala, da se motijo. Postala je prva skiperka z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta.

Na grajskem dvorišču bo Film pod zvezdami ponudil tri predpremiere: brezčasno pravljico za vse generacije Ostržek, ki sta ji režiser Matteo Garrone in igralec Roberto Benigni vdahnila novo življenje, film Medena dežela Tamare Kotevske in Ljubomira Stefanova oziroma prvi film v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in za najboljši dokumentarec ter film Pod belimi pečinami Williama Nicholsona o obžalovanju.

Obetata se še posebni projekciji - dokumentarec Nicka Broomfielda Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi o zapletenem razmerju med Leonardom Cohenom in njegovo norveško muzo Marianne Ihlen ter Skrito življenje, v katerem se je režiser Terrence Malick poklonil junaku 2. svetovne vojne, avstrijskemu kmetu Franzu Jägerstätterju.

Program bodo dopolnili letošnji dobitniki in nominiranci za oskarje, med drugim korejski film Parazit, ki ga je režiral Bong Joon-ho, Judy Ruperta Goolda, Joker Todda Phillipsa, Bilo je nekoč ... v Hollywoodu Quentina Tarantina ter film 1917 Sama Mendesa.

Ogledati si bo mogoče tudi najbolj gledan film lanskega leta v Kinodvoru Bolečina in slava v režiji Pedra Almodovarja, slovenski film Gregorja Božiča Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki je lani dobil rekordnih 11 vesen, in nemški film Lara, ki ga je režiser Jan Ole Gerster posnel po scenariju slovenskega scenarista in režiserja Blaža Kutina. Prikazali bodo še Resnico Hirokaza Koreede.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi, "neangleški" tudi v angleščini. V primeru dežja oziroma slabe vremenske napovedi bodo projekcije odpadle. Nadomestna projekcija bo naslednji dan v Kinodvoru, so sporočili iz mestnega kina. Kot so dodali, bo ob doslednem upoštevanju novih previdnostnih ukrepov in priporočil ogled filmov na grajskem dvorišču varen.