Slovenija 16.7.2020 10:29

S projekcijo Ivanišinovega Playing Men začetek festivala Kino Otok

Koper, 16. julija - S projekcijo filma Playing Men avtorja Matjaža Ivanišina se bo drevi v Sv. Antonu pri Kopru začelo potovanje letošnjega mednarodnega festivala Kino Otok. V naslednjih tednih se bo pestro festivalsko dogajanje razširilo v številne kraje po Sloveniji, tudi na tradicionalne lokacije v Izoli in Ljubljani.

Razmere zaradi covida-19 so botrovale temu, da festival v svoji 16. ediciji ni mogel pozdraviti poletja, si pa organizatorji iz Zavoda Otok nadejajo, da jim bodo razmere dovolile izvedbo festivala v terminih, ki so jih določili na novo. Filmi bodo v juliju in avgustu na ogled na otoških satelitih, v Izoli pa se bo program zgostil od 26. do 30. avgusta.

Program, ki so ga v zadnjih mesecih premislili in prilagodili, je iz Kino Otoka naredil Kino Otočje, saj bo poleg Izole obiskal tudi druga primorska mesta, Ljubljano, deloma pa bo dosegljiv tudi preko spleta.

Prvi del satelitskega programa se bo v juliju in do sredine avgusta zgodil na petih lokacijah. Drevišnji projekciji nagrajenega dokumentarca Matjaža Ivanišina Playing Men bo že čez teden dni v Palači Gravisi - Buttorai v Kopru sledila projekcija filma Federica Fellinija Osem in pol, ki sovpada s stoletnico režiserjevega rojstva.

V Letnem kinu Silvana Furlana v Novi Gorici bo v nedeljo, 2. avgusta, mogoče spremljati film Francisa Alysa in Juliena Devauxa Črte v pesku, zgodba o zgodovini, v katerem otroci uprizorijo zgodovino Iraka.

Trenutek reke avtoric Anje Medved in Nadje Velušček bo gledalce v petek, 7. avgusta, v Sv. Antonu potopil v osebno, zgodovinsko in doživeto videnje reke Soče. Projekciji bo sledil pogovor z avtoricama filma.

V ponedeljek, 10. avgusta, bo otoški satelit postal tudi Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi v Ljubljani. Na vrsti bo presunljiv dokumentarni esej Povedni sedanjik avtorice Zhu Shengze, ki izpostavlja vprašanja o osamljenosti, hrepenenju po človeškem stiku, pomenu skupnosti ter o ekonomskih silah, ki krojijo naše družbene realnosti.

Izjemen, presunljiv, mehak in hkrati tudi surov makedonski dokumentarni film Medena dežela Tamare Kotevske in Ljubomirja Stefanova bodo predvajali v četrtek, 13. avgusta, v Letnem kinu Arrigoni v Izoli. Film je poklon trdoživosti, vztrajnosti in optimizmu ženske, ki se sooča s krhkim ravnovesjem med človekom in naravo.

Drugi sklop satelitskih projekcij bo na sporedu po 13. avgustu.