Slovenija 16.7.2020 8:50

Na Ptuju se začenja 18. festival Art Stays

Ptuj, 16. julija - Z avdio performansom Klopotec Orkestra belgijskega umetnika Hansa Beckersa v dominikanskem samostanu se danes na Ptuju začenja letošnji že 18. festival sodobne umetnosti Art Stays, ki bo tokrat potekal pod geslom No More Silence (Brez tišine). Številni umetniški dogodki z mednarodno udeležbo se bodo na različnih lokacijah zvrstili do konca tedna.

Največji slovenski multidisciplinarni dogodek sodobne umetnosti že od leta 2003 prinaša na Ptuj in v okolico produkcijo domačih in tujih umetnikov, od najperspektivnejših mladih ustvarjalcev do velikih imen sodobne umetnosti.

Kot je povedal direktor festivala Jernej Forbici, je ta do danes gostil že več kot 900 ustvarjalcev, med njimi številna svetovno znana imena, ki ta krepijo podobo najstarejšega slovenskega mesta kot križišča umetnosti in kulture.

"Art Stays je postal tudi evropski referenčni dogodek za številne mednarodne galerije, muzeje, fundacije in seveda umetnike," dodaja Forbici.

Letošnja 18. izvedba nosi naslov No More Silence (Brez tišine) in je nadaljevanje preteklih izdaj, imenovanih Prihodnost (Future), Krhkost (Fragile) in Naravnost (NaturAL(L)). Gre za aktualno vodilo festivala, a hkrati tudi opozorilo, saj ponuja kritičen, mestoma dramatično ironičen pristop do časa, v katerem živimo.

Celovit program letošnjega dogodka, ki vključuje vse pomembnejše zgodovinske, umetnostne, kulturne, družbene in politične javne ter zasebne ustanove starodavnega Ptuja, pa tudi Kidričevega in Majšperka, bodo obogatili performansi, konference, razstave, umetniški filmi, videi, instalacije, glasbeno eksperimentiranje in video mapiranje.

Letošnjo izvedbo tvori glavna razstava Robina Meierja, Roberta Puglieseja, Micheleja Spanghera, Alberta Tadiela in Hui Ye, ki bo gostovala v Galeriji mesta Ptuj, in še sedmem razstav, od katerih vsaka ponuja različne ideje za dialog med razčlenjenimi perspektivami sveta umetnosti.

Obiskovalce tudi letos vabi bogat in razčlenjen program poletne akademije z mnogimi predavanji in pogovori z umetniki ter s strokovnjaki in seveda številne delavnice za mlade, ki so jih pripravili v sodelovanju s Centrom interesnih dejavnosti Ptuj in grafično delavnico Stamperia d'arte Busato iz Vicenze.

Pričetek otvoritvenega vikenda festivala bo drevi potekal v dominikanskem samostanu, kjer bo avdio performans Klopotec Orkestra belgijskega umetnika Hansa Beckersa. Temu bo sledilo odprtje razstave treh mednarodnih umetnikov na Ptujskem gradu in odprtje velike prostorske postavitve ter glasbenega eksperimenta Dream Machine (Sanjski stroj) švicarskega umetnika Robina Meierja v Salonu umetnosti.

Za konec bodo na osrednjem prizorišču na Slovenskem trgu prisluhnili koncertu in predstavitvi novega albuma Povezava in življenje na daljavo glasbenice Sare Korošec, ki deluje pod psevdonimom Muzikačaka.