Svet 16.7.2020 11:17

Italija Franciji vrnila ukradena požarna vrata z Banksyjevim grafitom

Rim, 16. julija - V torek so italijanski predstavniki Franciji vrnili umetniško delo britanskega uličnega umetnika Banksyja, posvečeno pariškim žrtvam terorističnega napada novembra 2015. Požarna vrata z grafitom so nepridipravi lani ukradli iz dvorane Bataclan, ki je bila eno od prizorišč napada, našli pa so jih na podstrešju zapuščene kmečke hiše v Italiji.

Kranj. Umetnik Banksy. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Kranj.
Umetnik Banksy.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je bel grafit žalujoče deklice, narejen s šablono, naslikan na črnih požarnih vratih pariške koncertne dvorane Bataclan, skozi katera je ob terorističnem napadu leta 2015 zbežalo na stotine ljudi. V napadu, ki so ga 13. novembra tega leta izvedli islamistični teroristi med koncertom ameriške skupine Eagles of Death Metal, je bilo ubitih 90 ljudi.

Januarja lani je grafit ukradla skupina zamaskirancev, ki so imeli s sabo kotne brusilke, s katerimi so izrezali umetniško delo in ga naložili na tovornjak. Po poročanju italijanske tiskovne agencije AGI so junija aretirali več oseb, povezanih s tatvino, en domnevni storilec pa ostaja na begu. Grafit so nato na podstrešju zapuščene kmečke hiše v deželi Abruci našli italijanski policisti.

Grafit sta francoskemu veleposlaniku Christianu Massetu na dan Bastilje, 14. julija, vrnila vodilni javni tožilec v prestolnici dežele Abruci in vodja veje italijanske policije, zadolžene za kulturno dediščino. Umetniško delo so nato razstavili znotraj francoske ambasade v Rimu, dneva njegove vrnitve v Francijo pa še niso razkrili.

Britanski ulični umetnik Banksy, ki ostaja anonimen, leta 2018 v Parizu ni ustvaril le žalujoče deklice na požarnih vratih in to njegovo delo prav tako ni edino, ki so ga nepridipravi ukradli iz francoske prestolnice. Nekatere Banksyjeve ulične stvaritve so v Parizu prekrili s pleksi steklom, da bi jih obvarovali.

Banksyjeva umetniška dela pa niso le žrtve kraje, ampak tudi uničenja. Kot poroča AFP, so upravljavci londonskega potniškega prometa Transport for London (TfL) pred dnevi v vagonu vlaka londonske podzemne železnice odstranili Banksyjev grafit o spopadanju s covidom-19. Na stenah vagona je umetnik s šablono naslikal več svojih ikoničnih podgan, tokrat z obraznimi maskami - ena izmed njih kiha, druga brizga antibakterijsko razpršilo, nekaj jih uporablja maske kot padala.

Upravljavci TfL so dejali, da so umetniško delo odstranili zaradi strogih pravil proti grafitom, a da bi pozdravili, če bi umetnik delo poustvaril "na primerni lokaciji". "Cenimo spodbujanje ljudi k nošenju pokrival za obraz, kar velika večina naših potnikov dela," je dejal predstavnik TfL.

Pot britanskega pouličnega umetnika Banksyja se je začela v rodnem Bristolu. S svojim uličnim udejstvovanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentiranja, narejenega na vizualno dopadljiv način, je hitro zaslovel na medmrežju, postajal pa je zanimiv tudi za umetniški trg.