Svet 18.7.2020 5:00

Madridski muzej Reina Sofia s prvo razstavo po epidemiji

Madrid, 18. julija - V madridskem Muzeju Reina Sofia so v petek odprli razstavo kosovskega umetnika Petrita Halilaja. V postavitvi, na ogled v steklenem paviljonu muzeja, umetnik uporablja najrazličnejše materiale, s katerimi tematizira pojme, kot so dom, narod, ljubezen in kulturna identiteta. To je prva razstava po zaprtju muzeja zaradi epidemije koronavirusa.

Španija, Madrid. V madridskem Muzeju Reina Sofia so odprli razstavo kosovskega umetnika Petrita Halilaja. V postavitvi, na ogled v steklenem paviljonu muzeja, umetnik uporablja najrazličnejše materiale, s katerimi tematizira pojme, kot so dom, narod, ljubezen in kulturna identiteta. To je prva razstava po zaprtju muzeja zaradi epidemije koronavirusa. Foto: dpa/STA

Španija, Madrid.
V madridskem Muzeju Reina Sofia so odprli razstavo kosovskega umetnika Petrita Halilaja. V postavitvi, na ogled v steklenem paviljonu muzeja, umetnik uporablja najrazličnejše materiale, s katerimi tematizira pojme, kot so dom, narod, ljubezen in kulturna identiteta. To je prva razstava po zaprtju muzeja zaradi epidemije koronavirusa.
Foto: dpa/STA

Kot so zapisali v muzeju, je Petrit Halilaj, ki se prvič predstavlja v Španiji s samostojnim projektom, stekleni paviljon Palacio de Cristal spremenil v ogromno gnezdo. To povezuje notranjost razstavnih prostorov z zunanjostjo, saj pušča odprta okna, skozi katere lahko prosto letijo ptiči iz parka del Retiro.

Postavitev z dolgim naslovom To a raven and hurricanes that from unknown places bring back smells of humans in love (Krokarju in orkanom, ki iz neznanih krajev prinašajo vonj po zaljubljencih) je, kot piše na spletni strani muzeja, tesno povezana z njegovo življenjsko zgodbo, zgodovino Kosova, ki ga že vrsto let določajo politična in kulturna trenja.

V svojem delu s pomočjo otroških spominov analizira pojme, kot so dom, narod in kulturna identiteta. Subjektivno izkušnjo prevaja v vizualne oblike, ki omogočajo razmislek ne le o osebni preteklosti, temveč tudi o globalni situaciji z razpadanjem družb in njihovih kultur, so še zapisali v muzeju.

Petrit Halilaj se je mednarodni javnosti predstavil leta 2013 na Umetnostnem bienalu v Benetkah. S postavitvijo iz vej, vejic in šib je spletel ogromno strukturo, katere stene je zapolnil z zemljo in blatom. Razstavljal je tudi po evropskih razstaviščih v Berlinu, Milanu in New Yorku.