Svet 18.7.2020 10:00

Hrvaškim avtorjem lani več kot 200.000 evrov nadomestil za avtorske pravice v Sloveniji

Zagreb, 18. julija - Združenje Sazas je lani hrvaškim avtorjem glasbenih del izplačalo nekaj več kot 1,5 milijonov kun (200.000 evrov) nadomestil za njihove avtorske pravice, so za STA potrdili v hrvaškem združenju za zaščito avtorskih glasbenih pravic (Zamp). S Hrvaške pa so slovenskim avtorjem nakazali za približno 235.000 kun (31.580 evrov) nadomestil.

Nemčija, Frankfurt. Denar, gotovina, evro, valuta. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Frankfurt.
Denar, gotovina, evro, valuta.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Zamp skrbi za avtorske pravice članov Hrvaškega društva skladateljev (HDS). Gre za avtorje glasbenih del in ne izvajalce. Med petimi avtorji, ki so v Sloveniji dobili največ sredstev na podlagi avtorskih pravic v Sloveniji, so Zlatan Štipišić Gibonni, Husein Hasanefedić iz skupine Parni valjak, Rajko Dujmić, ki je bil nekoč vodja skupine Novi fosili, ter Vinko Barčot in Miro Buljan, so za STA potrdili v Zampu.

Barčot je skladatelj in pesnik, ki je najbolj znan po pesmih, ki jih je izvajal pokojni hrvaški pevec Oliver Dragojević. Njegove pesmi so peli tudi nekateri drugi znani hrvaški izvajalci, kot je Meri Cetinić. Buljan je prav tako skladal pesmi za številne hrvaške izvajalce, kot so Mišo Kovač, Doris Dragović, Vlado Kalember, Nina Badrić, Tony Cetinski in Boris Novković, a tudi za nekatere pevce iz drugih držav, med drugimi za pokojnega makedonskega izvajalca Toša Proeskega.

Več nadomestil kot iz Slovenije so hrvaški avtorji dobili iz Srbije, na tretjem mestu je Velika Britanija, sledita še Bosni in Hercegovina ter Madžarska.

Lani so svojim članom, glasbenim avtorjem in nosilcem glasbenih avtorskih pravic skupaj razdelili 110,6 milijonov kun (14,9 milijonov evrov) avtorskih nadomestil, kar je bilo za 2,51 odstotkov več kot v letu pred tem. Članom Sazasa so obenem nakazali nekaj manj kot 235.000 kun (31.580 evrov), piše v nedavno objavljenem poročilu Zampa za leto 2019.

Prva na seznamu hrvaških pesmi, ki so lani prinesle največ sredstev svojim avtorjem, je pesem Voli me Vjekoslave in Tončija Huljića v izvedbi Petra Graša. Izmed izvajalcev iz drugih držav so hrvaške radijske in televizijske postaje lani največ prostora prepustile pesmi Giant v izvedbi Calvina Harrisa & Rag'n'Bone Mana, izmed teh pa je lani na Hrvaškem največ zaslužil Dave Grohl iz skupine Foo Fighters, in sicer po zaslugi dveh koncertov v puljski areni, je še objavil Zamp.

Kot so še dodali za STA, bodo podatki o nadomestilih avtorjem za prvo polovico letošnjega leta znani decembra letos, ko bodo začeli plačevati avtorske pravice za prvih letošnjih šest mesecev. Pričakujejo, da zaradi pandemije novega koronavirusa letošnja nadomestila za avtorske pravice ne bodo na ravni lanskega leta.