Slovenija 19.7.2020 8:00

Na Odprtem odru film Kruh in mleko v spomin na Petra Musevskega

Ljubljana, 19. julija - S projekcijo filma Kruh in mleko Jana Cvitkoviča se bodo drevi na Odprtem odru letnega kina Slovenske kinoteke na muzejski ploščadi na Metelkovi poklonili spominu na letos preminulega igralca Petra Musevskega. Ta je v Cvitkovičevem prvem celovečercu, za katerega je v Benetkah prejel zlatega leva prihodnosti, upodobil protagonista Ivana.

Ljubljana. Slovenska kinoteka. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska kinoteka.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Črno-beli film Kruh in mleko (2001) je "surov, a hkrati nežen film o ljudeh, ki iščejo toplino in ljubezen, pa vendar storijo vse, da ju ne bi našli", piše na spletni strani Zavoda Vertiga, s katerim Slovenska kinoteka in Slovenski filmski center pripravljata večerni hommage Musevskemu.

Cvitkovič je ob filmu zapisal, da so v njegovem kraju v 60. letih minulega stoletja zgradili velik lokal, imenovan Taverna, ki naj bi služil delavcem, ki naj bi si tam po napornem delu privoščili subvencionirano kosilo, odigrali partijo šaha, se sprostili s kegljanjem in si privoščili kakšen kozarček. Z leti je prostor začel izgubljati prvotni namen, v njem so se začeli zbirati ločeni, osamljeni, tisti, ki se s svojimi bližnjimi niso razumeli, alkoholiki, nezaposleni in mladi, ki niso imeli kam drugam.

Ko je bil najstnik, je nanj naredil močan vtis prizor, ko je družinski človek, ki ga je na videz poznal, okrog treh zjutraj obstal sredi lokala, popolnoma pijan in na tla nemočno spustil vrečko s štruco kruha in litrom mleka. Prizor ga je dolga leta spremljal v podzavesti, dokler se ni odločil po njem posneti filma.

Peter Musevski je umrl letos marca, star 55 let. Uveljavil se je kot izrazito karakterni igralec. V Prešernovem gledališču Kranj, kjer je bil od leta 2003 član ansambla - pred tem je bil član ansambla novogoriškega gledališča - so zapisali, da je nase opozori predvsem z realistično igro in z minimalističnimi izraznimi sredstvi.

Velja tudi za enega najbolj cenjenih slovenskih filmskih igralcev. Zaigral je v številnih filmih, med drugim v filmih Damjana Kozoleta Rezervni deli in Delo osvobaja, nazadnje pa letos v koprodukcijskem filmu Vinka Möderndorferja Zastoj.

Za umetniške presežke v vlogah zadnjih let je prejel nagrado Prešernovega sklada za leto 2009. "Do sebe je neprizanesljiv, človeško razgaljen v vsaki igralski upodobitvi posebej. (...) Prav tisto, kar v svojih igralskih kreacijah zamolči, in način, kako zamolči, je resnica, podobna oni, ko spregovori. Preprosto začuti vrhunske umetniške presežke: skromnost, človeško toplino, srečo," je v utemeljitvi tedaj zapisala Mojca Kreft.