Slovenija 18.7.2020 5:00

Podelitev nagrad za sklep 16. Grossmannovega festivala filma in vina

Ljutomer, 18. julija - Na Glavnem trgu v Ljutomeru bodo drevi pred projekcijo filma Ječarji režiserja Marjana Cigliča podelili nagrade 16. Grossmannovega festivala filma in vina. Na letošnji izdaji bodo prikazali 28 celovečercev, 30 kratkih filmov in sedem glasbenih dokumentarcev iz 27 držav, prvi del festivala pa je potekal v Ormožu.

Ljubljana. Predstavitev Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predstavitev Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Med 28 celovečerci, ki jih letos prikazujejo na festivalu, se jih pet poteguje za nagrado hudi maček. V naboru so film Koča avstrijskega režiserja in enega redkih tujih gostov letošnje izdaje Severina Fiale, madžarska črna komedija z elementi satire, akcije in grozljivke Tovariš Drakulič v režiji Marka Bodzsarja ter celovečerni prvenec ameriškega scenarista in režiserja Davida Marmorja z naslovom IBR.

Za nagrado hudi maček se poteguje še ena ameriška grozljivka Barva iz vesolja v režiji Richarda Stanleya, v kateri neznana sila, ki se pojavi po padcu meteorita, povzroča strašne mutacije živih bitji. Peti film v selekciji je argentinski Strupen sem režiserja Pabla Paresa, postavljen v leto 2101, ko na Zemlji divja biološka vojna.

V tekmovalnem programu kratkih filmov Slakov hudi maček je uvrščenih devet produkcij, druge izbrane kratkometražne produkcije pa bodo v igri za nagrado za najboljši evropski fantastični film melies d'argent. S hrupnim mačkom bo okronan najboljši glasbeni film, zaradi epidemije novega koronavirusa pa letos ne bodo podelili častnega hudega mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji.

V retrospektivni program so uvrstili legendarno jugoslovansko črno komedijo Kdo neki tam poje Slobodana Šijana, slovenski znanstveno-fantastični film Ječarji režiserja Marjana Cigliča, ki bo na sporedu nocoj, ter Operacijo Cartier Mirana Zupaniča.

Najmlajšim je namenjen program Začarani kino. Kljub temu, da so bili organizatorji zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja covid-19 primorani zelo skrčiti spremljevalni program, pa so nekaj dogodkov na koncu le izpeljali, denimo razstavo ob izidu novega stripa Ivana in Zorana Smiljanića z naslovom Črni plamen in razstavo skulptur Roberta Juraka z naslovom Semaforji strpnosti.

Pomemben del Grossmana je še vinski program. Vino so letos zaradi koronavirusa preizkušali za zaprtimi vrati in tako bodo zvečer razglasili tudi prejemnika naslova vinski šampion hudi maček.

V primeru dežja bodo podelitev nagrad in projekcije s trga prestavljene v Kulturni dom Ljutomer.