Svet 20.7.2020 6:00

V Picassovem muzeju v Barceloni dolgo izgubljeni erotični gramofon Oscarja Domingueza

Barcelona, 20. julija - Več kot 80 let po izginotju erotičnega gramofona Jamais so delo španskega surrealističnega umetnika Oscarja Domingueza postavili na ogled v Picassovem muzeju v Barceloni. Delo Jamais v obliki gramofona z ženskimi nogami v visokih petah, ki izginjajo v rogu naprave, in z dlanjo na mestu gramofonske igle, so našli v skladišču v Parizu.

Barcelona, Španija. Muzej umetnika Pabla Picassa v Barceloni. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Barcelona, Španija.
Muzej umetnika Pabla Picassa v Barceloni.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Umetniško delo Jamais je bilo glavna atrakcija slavne mednarodne surrealistične razstave v Parizu leta 1938, ki jo je organiziral pesnik Paul Eluard skupaj s Picassovim bližnjim prijateljem Andrejem Bretonom, pa tudi z Marcelom Duchampom, Salvadorjem Dalijem in Manom Rayjem. Gramofon so predstavili v Parizu z nastopom plesalke Helene Vanel v delu, ki je temeljilo na raziskavah francoskega nevrologa Jean-Martina Charcota o hipnozi in histeriji.

Istega leta so ga prikazali tudi v Amsterdamu, potem pa se je za njim izgubila vsaka sled, dokler ga več kot 80 let pozneje ni izsledil direktor Picassovega muzeja v Barceloni Emmanuel Guigon.

"To je bilo eno najbolj pomembnih umetniških del na eni najbolj pomembnih razstav 20. stoletja in je najpomembnejše delo surrealizma," je za britanski The Guardian dejal Guigon in dodal: "Tam so bila dela Dalija, Duchampa in drugih, a v središču je bil gramofon, ki je privabil največ pozornosti, gramofon z dlanjo, ki je dovoljevala, da pojava boža samo sebe v dejanju ženskega avtoeroticizma."

Zaradi pogovora z umetnikovo ženo Maud Bonneaud-Westerdahl je Guigon verjel, da je Dominguez gramofon podaril Picassu. Guigon je bil prav tako prepričan, da je zaradi njunega tesnega prijateljstva Picasso umetniško delo obdržal, potem ko je Dominguez leta 1957 storil samomor.

Direktor muzeja je nato našel prej neznane Picassove fotografije, ki jih je posnel fotograf Nick de Morgoli leta 1947. Na eni izmed fotografij je poleg Dominguezovega gramofona stal Picasso. Guigon je stopil v stik s Picassovimi potomci in Catherine Hutin, hči umetnikove muze in druge žene Jacqueline, ki se je spomnila na gramofon v kartonasti škatli v skladišču zunaj Pariza. Kot je Catherine Hutin povedala Guigonu, je mislila, da je le gramofon in ne umetniško delo.

Erotični gramofon je bil v zelo slabem stanju, zato ga je obnovil restavrator v Picassovem muzeju Reyes Jimenes. Razstava Jamais, Oscar Dominguez & Picasso bo v Barceloni na ogled do 8. novembra, še piše The Guardian.