Slovenija 20.7.2020 13:15

V Mariboru že četrtič nekoliko okrnjeni Letni oder Minoriti

Maribor, 20. julija - Lutkovno gledališče Maribor bo skupaj z Društvom za razvoj filmske kulture, GT22 in Mariboxom kljub aktualnim razmeram znova gostilo Letni kino Minoriti, ki bo potekal med 24. julijem in 19. avgustom. Nekoliko okrnjena četrta različica ob sredah, petkih in sobotah prinaša dvanajst filmov ter pogovore z gosti in štiri otroške matineje.

Maribor, Lutkovno gledališče Maribor. Novinarska konferenca pred 4. Letnim kinom Minoriti. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Lutkovno gledališče Maribor.
Novinarska konferenca pred 4. Letnim kinom Minoriti.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Lutkovno gledališče Maribor. Novinarska konferenca pred 4. Letnim kinom Minoriti. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Lutkovno gledališče Maribor.
Novinarska konferenca pred 4. Letnim kinom Minoriti.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Kot je pred začetkom dogodka povedal selektor programa Žiga Brdnik, se bo ta letos osredotočil na regionalne filmske ustvarjalce, ki so v zadnjih dveh letih poželi uspehe v mednarodnem filmskem prostoru.

Za otvoritveno predpremiero so za petek izbrali dobitnika nagrade lux za najboljši evropski film leta makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske z naslovom Bog obstaja, ime je Petrunija, ki je med številnimi drugimi prejel tudi dve nagradi na prestižnem Berlinalu.

Ob tem si bo mogoče ogledati zmagovalca lanskega festivala v Karlovih Varih, bolgarski film Foter, nato pa bo sledil slovenski paket - težko pričakovana premiera slovenskega dokumentarca Hči Camorre in pogovor z avtorjem Sinišo Gačićem in filmsko ekipo in nov mednarodni presežek mariborskega filmarja Matjaža Ivanišina z naslovom Oroslan. Tudi slednji se bo pridružil pogovoru po projekciji.

Na projekcijo zgodovinsko prelomnega Dnevnika Diane Budisavljević prihaja tudi režiserka Dana Budisavljević, regionalni paket pa bosta zaokrožila najuspešnejša filma letošnjega in lanskega leta, zmagovalec slovitega Sundanca v sekciji dokumentarcev in prejemnik številnih mednarodnih nagrad Medena dežela Ljubomira Stefanova in Tamare Kotevska ter najboljši slovenski film leta Zgodbe iz kostanjevih gozdov, po katerem bo potekal pogovor z režiserjem Gregorjem Božičem.

"Novost letošnjega letnega kina so otroške matineje, ki jih bomo v veliki dvorani lutkovnega gledališča pripravili v sodelovanju s Poletnim lutkovnim pristanom in mariborskima filmskima festivaloma Enimation in Stoptrik," je še napovedal Brdnik.

Z otroškimi predstavami bodo začeli 2. avgusta dopoldne, ko bodo zavrteli digitalno restavrirano slovensko mladinsko klasiko Kekec, drugi del nepozabnih dogodivščin najbolj znanega slovenskega filmskega junaka Srečno, Kekec! pa bo prav tako v restavrirani različici sledil teden dni pozneje.

Čeprav je bil celoten projekt, ki je med Mariborčani vse bolj priljubljen, do zadnjega pod vprašajem, direktor Mariboxa Stipe Jerič pravi, da so si ves čas prizadevali za to, da bodo, če bodo razmere in s tem povezani ukrepi dopuščali, projekt izvedli na najboljši možni način.

"Projekt je namreč finančno zahteven in tudi v najboljših časih ni bil dobičkonosen. Ampak tudi mi kot gospodarska družba moramo kdaj dati prednost razvoju filmske kulture pred dobički, še zlasti to velja za letos, ko je pod velik vprašaj postavljena prihodnost kinematografske dejavnosti nasploh," je dejal prvi mož mariborskega multikina.

Po besedah direktorice Lutkovnega gledališča Maribor Katarine Klančnik Kocutar se je letni kino po treh letih odličnih projekcij in dogodkov dodobra zasidral v poletne načrte meščanov.

Ob tem je poudarila, da projekt poteka s soglasjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pri čemer bodo ves čas izvajali vse potrebne ukrepe za preprečitev nevarnosti širjenja virusa. Obiskovalce tudi zato prosijo, da si vstopnice, ki so že na voljo, kupijo prek spleta, te pa bodo oštevilčene.

Na voljo bo sicer precej manj sedežev kot ponavadi, tako da si bo posamično predstavo lahko namesto 520 ljudi ogledalo le 140 ljubiteljev filma. Če bi za kakšno predstavo bilo občutno večje zanimanje, se bodo odločili tudi za ponovitev kakšen drug dan.