Svet 21.7.2020 10:00

Beneški filmski festival bo počastil Tildo Swinton in Ann Hui

Rim, 21. julija - Nagradi za življenjsko delo bosta na septembrskem 77. filmskem festivalu v Benetkah prejeli britanska igralka Tilda Swinton in hongkonška režiserka Ann Hui, so v ponedeljek sporočili organizatorji. Tilda Swinton je prejemnica že okoli 40 filmskih nagrad, Ann Hui pa je zelo spoštovana in plodovita azijska režiserka.

Italija, Benetke. Britanska filmska igralka Tilda Swinton. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Britanska filmska igralka Tilda Swinton.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Tilda Swinton je nedvomno prepoznana kot ena najbolj izvirnih in mogočnih igralk, ki so se dokazale konec prejšnjega stoletja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal umetniški direktor festivala Alberto Barbera.

Sedaj 59-letna igralka je debutirala v Carravagiu Dereka Jarmana leta 1986, z njim pa je sodelovala še v sedmih drugih filmih, med njimi v The Last of England (1987), Vrt (1990), Edward II (1991) in Wittgenstein (1993).

Za vlogo odločne korporacijske odvetnice v filmu Michael Clayton (2007), ki ga je režiral Tony Gilroy, je prejela oskarja in nagrado bafta za najboljšo stransko vlogo.

Ann Hui pa je Barbera opisal kot "eno najbolj spoštovanih, ustvarjalnih in vsestranskih azijskih režiserk našega časa".

Režiserka je po študiju na univerzi Hongkong in kasneje v Londonu v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja leta 1979 debutirala s celovečercem The Secret, s katerim se je poleg Tsuija Harka, Johna Wooja ter Patricka Tama vzpostavila kot vodilna sila hongkonškega novega vala.

Do svojega 73. leta je ustvarila 26 filmov, dva dokumentarca in številne kratkometražne filme.

Na 77. beneškem filmskem festivalu, ki bo potekal od 2. do 12. septembra, bodo zaradi posledic pandemije koronavirusa prikazali manj filmov kot v prejšnjih izdajah, v veljavi bodo tudi stroga pravila omejevanja socialnih stikov. Seznam filmov bodo predstavili 28. julija.