Slovenija 22.7.2020 9:00

Škuc tudi letos vabi na pestro dogajanje na Starem trgu

Ljubljana, 22. julija - Stari trg bo med 24. julijem in 2. avgustom zavzel festival Dobimo se pred Škucem. V dobrem tednu dni se bodo zvrstile različne prireditve, od koncertov, predstav, performansov pa vse do razstav in ustvarjalnih delavnic. V času festivala bodo odprte tudi Knjižnica pod krošnjami, ulična čitalnica ter Škuceva tržnica, napovedujejo organizatorji.

Ljubljana. Stari trg s Herkulovim vodnjakom. Foto: Peter Černuta/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stari trg s Herkulovim vodnjakom.
Foto: Peter Černuta/STA
Arhiv STA

Vsakodnevno dogajanje na Starem trgu 21 bo v petek ob 18. uri odprla glasbena predstava Lena in Lenart v produkciji Pionirskega doma, ki jo je režiral Igor Bračič. V predstavi bosta zaigrala Juš Milčinski in Teja Bitenc, ki se z Bračičem podpisuje tudi pod glasbo in besedilo t.i. mini koncerta. Igri bo sledila glasbena delavnica za otroke pod vodstvom Teje Bitenc.

Na otvoritveni festivalski večer bodo odprli dve razstavi: postavitev Cirkus stop, ki jo pripravlja oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje na Naravoslovnotehniški fakulteti, ter študentsko pop-up razstavo Podmladek 5, ki jo bo postavil kolektiv Podmladek, sestavljen iz mladih vizualnih umetnikov. Za glasbo pa bo poskrbela zasedba Bratko Bibič & Dedley Woodleybears.

V sklopu gledališkega programa oziroma Teatra v Galeriji si bodo otroci v času festivala ogledali slovensko pravljico iz Benečije O Fižolčku, Ogelčku in Slamici režiserja in dramaturga Alena Jelena v izvedbi ŠKUC gledališča, lutkovno predstavo v izvedbi LG Bičikleta Dva zmerjavca po besedilu Lojzeta Kovačiča, ki jo režira Barbara Bulatović, ter lutkovno predstavo Zrcalce v izvedbi LG Nebo. Igro je po tekstu Grigorja Viteza priredila in režirala Petra Stare.

Na sporedu bodo še glasbeno-lutkovna predstava Zgodba o izgubljeni dudi v izvedbi Melite Osojnik, gledališka predstava Čarovniški blues - magični uroki v izvedbi Hupa Brajdič/KUD Center 21 in gledališka predstava v izvedbi Rozinteatra Kako je Oskar postal detektiv, je mogoče razbrati iz festivalskega programa.

Odraslim gledalcem bo Teater v Galeriji ponudil Komedijo o artu v izvedbi Mihe Firšta, avtorsko predstavo Uroša Potočnika Starinarnica in dramsko glasbeni dogodek Svežina dialoga, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije. Snovalca projekta sta Alen Jelen in Kim Komljanec. Na sporedu bosta še dva performansa za odrasle: Cabaret Tiffany z gostjo Angelco iz Valburge in PoletŠka noč - predstava impro gledališča v izvedbi kolektiva Improške.

V glasbenem programu bodo na festivalu nastopili ženski duo All Strings Detached, etno zasedbi Kontrabant in tAman ter etno-šanson duo Zajtrk. Gostili bodo v Pragi živečega Škota Tonyja Rosa, Mira Božiča in Benjamina Barbariča, zasedbo Ratko Zjaca's New Organ Group in glasbenika Nina Novaka. Festival pa bo 2. avgusta sklenil Chilli Space večer na vrtu z dvojcem QUASAR.

Tradicionalno bo festival ponudil tudi vrsto ustvarjalnih delavnic, namenjenih vsem generacijam, med njimi fotografsko, glasbeno, kuharsko, delavnico sitotiska in številne druge.

V primeru dežja ali nestabilnega vremena se bo festivalsko dogajanje selilo v Galerijo Škuc, v kolikor bodo dopuščale razmere, še piše na spletni strani Škuca, ki festival pripravlja s skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.