Slovenija 21.7.2020 13:42

Mladinska knjiga razpisala sedmi natečaj za nagrado modra ptica

Ljubljana, 21. julija - Skupina Mladinska knjiga je sedmič razpisala nagrado modra ptica za najboljše še neobjavljeno književno delo, tokrat za roman za odrasle, znotraj tega pa je natečaj odprt za vse žanre in vsebine. Avtorji in avtorice lahko svoja dela, ki niso krajša od sedmih in daljša od 15 avtorskih pol, do 1. julija 2021 pošljejo po e-pošti na modraptica@mkz.si.

Ljubljana. Mladinska knjiga. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Delo, ki ga prijavljajo, ne sme sodelovati še v kakšnem drugem natečaju, so sporočili z Mladinske knjige. Besedila naj bodo pripravljena v pisavi Times New Roman, velikost črk naj bo 12, razmik 1,5 vrstice. Avtorji naj založbi posredujejo še naslov stalnega bivališča in številko mobilnega telefona.

Strokovna komisija, ki ji bo predsedoval Aljoša Harlamov, v njej pa bodo še Nela Malečkar, Andrej Ilc, Andrej Blatnik, Bojan Švigelj, Tatjana Stojić in Katja Kovač, bo najboljšemu delu podelila nagrado v višini 10.000 evrov bruto. Nagrada vključuje avtorski honorar do naklade 5000 izvodov.

Nominirance in zmagovalni roman bodo razglasili januarja 2022, nagrado pa bodo podelili ob izidu knjige v prvi polovici leta 2022.

Nagrado modra ptica je Mladinska knjiga ustanovila leta 2012 v spodbudo izvirnemu slovenskemu leposlovju, vsakič pa ga namenja drugi literarni vrsti. Najboljša dela z natečaja so dobila tudi druge nagrade, denimo zmagovalni roman leta 2018, Pogodba Mojce Širok, je bil istega leta nominiran tudi za najboljši prvenec, leta 2019 pa je bil finalist za nagrado kresnik.

Zadnji zmagovalec natečaja, mladinski roman Simone Semenič Skrivno društvo KRVZ, je med bralce prišel sredi aprila.