Slovenija 22.7.2020 12:02

Približuje se čezmejni etno in jazz festival Glasbe sveta

Nova Gorica/Gorica, 22. julija - Bliža se deveta izvedba čezmejnega etno in jazz festivala Glasbe sveta / Musiche del mondo, ki je priložnost za vzpostavitev novih sinergij na področju kulture med Gorico in Novo Gorico. Festival bosta 29. julija odprla nastopa slovenskega violončelista Kristijana Kranjčana s projektom DUMiTRIO in Tesi/Vaillant/Piccioni Tria.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival, ki ima svoje osrednje domovanje na gradu Kromberk, bo letos že drugič s koncerti prisoten tudi v Italiji v ambientu parka palače Koronini Kronberg v Gorici. KUD Morgan se pri organizaciji spet pridružuje goriško društvo Controtempo in tako se Glasbe sveta še bolj potrjujejo tudi kot Musiche dal mondo, so sporočili organizatorji.

Festival bo v sredo začela zasedba DUMitRIO, ki skuša pričarati očarljive glasbene pokrajine romunskih prizvokov, temelječih na narativno-intuitivnih kompozicijah in spontanih improvizacijah. Sledil bo Tesi/Vailant/Piccioni Trio, v katerem Patrick Vaillant (mandolina), Riccardo Tesi (harmonij) in Andrea Piccioni (tamburin) raztezajo izrazne potenciale tradicionalnih instrumentov.

Do 25. avgusta se bodo zvrstili še zasedba Fade Ou3, ki se ji bo pridružil Francesco Ivone na trobenti in elektroniki, skupina Artrobius, ki bo svoj nastop posvetila zasedbi Perigeo, duo Fabrizia Bossa in Luciana Biondinija, vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka Zvezdana Novaković, duo Aly Keita in Hamid Drake ter multiinstrumentalist Boštjan Gombač skupaj s pianistom in skladateljem Žigo Staničem.

Lanska pobuda oblikovanja skupnega festivala dveh mest onkraj meje izkorišča izjemno geografsko danost našega okolja, so zapisali organizatorji: "Festival Glasbe sveta tako želi poudariti pomembnost, kako ravno ta dialog ter soočanje med obema stranema lahko postaneta ključ napredka in hkrati stimulacija za nove idejne predloge, raziskovanja ter 'investicije' za vse, ki verjamejo v enoten skupni prostor in v zmožnosti za nove realnosti, ter priložnost za vzpostavitev novih sinergij na področju kulture."

Lani sta k festivalu in njegovi širitvi v sosednjo Gorico pristopila Fundacija Coronini iz Gorice in društvo Controtempo iz Krmina, s tem pa je po oceni organizatorjev pridobil še večjo prepoznavnost in pomembnost v mednarodnem prostoru in pridodal tudi k skupni kandidaturi obeh mest za Evropsko prestolnico kulture 2025.