Slovenija 23.7.2020 10:00

S projekcijo nagrajenih kratkih animiranih filmov se začenja Poletna Animateka

Ljubljana, 23. julija - Na odprtem odru letnega kina Slovenske kinoteke se bo ob 21.30 s projekcijo nagrajenih kratkih animiranih filmov Društva slovenskega animiranega filma (DSAF) začela Poletna Animateka. Na programu so tudi letos filmske projekcije in delavnice na prostem na različnih ljubljanskih prizoriščih.

Ljubljana. Mednarodni festival animiranega filma Animateka. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni festival animiranega filma Animateka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Šesto Poletno Animateko bodo drevi uvedle projekcije nagrajenih kratkih animiranih filmov, prejemnikov študentskih in prvih stanovskih nagrad DSAF. Na ogled bo tako sodobna slovenska profesionalna produkcija kot prvi študentski prvenci ter kratki animirani film Poskušaj migati dvakrat (1986) Milana Eriča in Zvonka Čoha, prejemnikov nagrade Saše Dobrila na področju animiranega filma.

Poleg več desetletij starega kratkega animiranega filma Poskušaj migati dvakrat so na programu še filmi Narezano življenje Petra Bizjaka, Perje z vonjem morja Žoela Kastelica, Soma Sandre Jovanovske, Koyaa - Izmuzljivi papir Kolje Sakside, Liliana Milanke Fabjančič in Celica Dušana Kastelica, ki so nastali leta 2018 ali 2019. Filmi trajajo med 33 sekundami in 30 minutami.

Filmski program se bo nadaljeval 4. avgusta, ko bodo v lokalu Pritličje na Mestnem trgu ponudili izbor najboljših kratkih glasbenih animiranih videospotov za odrasle z zadnje edicije mednarodnega festivala animacije Supertoon iz Šibenika. Dan pozneje pa bo na ogled izbor prejemnikov glavnih nagrad grand prix z zadnjih edicij svetovnega festivala animiranega filma Animafest Zagreb. Med njimi je tudi koprodukcijski kratki animirani film Špele Čadež Nočna ptica.

Poletna Animateka se bo sklenila 6. avgusta na odprtem odru letnega kina Slovenske kinoteke s projekcijo koprodukcijskega celovečernega animiranega dokumentarca Anje Kofmel Švicar Chris, so sporočili organizatorji Poletne Animateke, ki je nastala v produkciji Društva za oživljanje zgodbe 2 koluta in Društva Slon v sodelovanju s Slovensko kinoteko, Pritličjem in mobilnim kinom Maki 'ma Kino.

V sklopu Poletne Animateke bodo med 4. in 6. avgustom pripravili tudi delavnice. Dve delavnici pikselacije bosta potekali na Prešernovem trgu, na Muzejski ploščadi Metelkova pa bo 6. avgusta zvečer na voljo delavnica risanja s svetlobo.