Slovenija 22.7.2020 13:56

V četrtek začetek festivala Etno HistEria

Koper, 22. julija - S koncertom solistov na koprskem Ukmarjevem trgu se bo v četrtek začela letošnja izvedba festivala Etno HistEria. Zaradi epidemije covida-19 so organizatorji program omejili na glasbenike iz epidemiološko varnih držav, na prireditvah pa se bodo držali navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Festival Etno HistEeria velja za eno večjih mednarodnih srečanj izvajalcev t.i. glasbe sveta. Mednarodne glasbene delavnice se že od leta 2002 udeležujejo glasbeniki z vseh koncev sveta, ki pripravijo skupni program in se predstavijo s koncerti Velikega orkestra Etno HistEria tako na Primorskem kot tudi drugod. Letos bo orkester zaradi koronasituacije nekoliko manjši in bo štel 50 članov, so sporočili iz kulturnega društva Matita, ki je producent festivala.

Pri ustvarjanju glasbenega programa bodo sodelovali različne glasbene zasedbe in bendi, ki se bodo med 23. julijem in 3. avgustom predstavili na skupno sedmih prireditvah na različnih prizoriščih v koprski občini. Zlasti v ponedeljek, 3. avgusta, se v Kopru obeta velik gledališko-glasbeni dan, ko se bodo s festivala Plavajoči grad na morje vrnili nekateri glasbeni bendi, cirkusanti, lutkarji in ulični umetniki ter zapolnili popoldan in večer z bogatim glasbenim, lutkovnim in uličnim programom.

Letošnja zasedba delavnice in velikega orkestra naj bi bila sicer večja, vendar so organizatorji iz previdnosti zaradi epidemije program omejili le na glasbenike iz epidemiološko varnih držav. Še vedno pa bo na festivalu sodelovalo prek 20 različnih manjših zasedb ali solistov iz številnih evropskih pa tudi bolj oddaljenih držav.

Na prireditvah v sklopu Etno HistErie so sicer obvezni predhodna rezervacija mest, ki so omejena na do 150 obiskovalcev, vzdrževanje fizične razdalje, večkratno razkuževanje rok ob vhodu, izhodu in premikih po prizoriščih, v primeru zmanjšanja fizične razdalje pa bo obvezno nošenje zaščitne maske.