Svet 23.7.2020 5:30

Shakespearova rojstna hiša zopet odpira vrata

Birmingham, 23. julija - Shakespearovo rojstno hišo v mestu Stratford-upon-Avon bodo ponovno odprli za obiskovalce. Kot so sporočili s sklada Shakespeare Birthplace Trust, ki je zadolžen za pet domov, povezanih s svetovno znanim dramatikom, se bo 1. avgusta odprl le eden od njih in to zaradi milijon evrov vredne denarne podpore, piše britanski BBC.

Iran, Teheran. Angleški dramatik William Shakespeare. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Iran, Teheran.
Angleški dramatik William Shakespeare.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Sredstva za odprtje Shakespearove rojstne hiše je priskrbel Angleški umetnostni svet (Arts Council England) iz izrednega sklada. Ostali domovi bodo zaprti do leta 2021, ko sklad upa na gotovinsko podporo vladnega paketa, vrednega več kot 1,7 milijarde evrov.

Trenutno so v postopku prestrukturiranja 240 zaposlenih, so sporočili iz sklada. "Smo dobrodelna organizacija in moramo najti najboljši način porabe naših omejenih sredstev," je dejala direktorica oddelka za poslovni razvoj Rachael O'Connor Boyd.

Pri skladu so letos pričakovali deset milijonov funtov (slabih 11 milijonov evrov) zaslužka. A predpisano zaprtje posesti, trgovin in gostinskih prizorišč jim je povzročilo izgubo, vredno 8,5 milijonov funtov (okoli 9,3 milijona evrov).

Obiskovalci bodo morali vstopnice rezervirati na spletu, ob obisku hiše pa bodo obvezne zaščitne maske. Merili bodo čas vstopa, prav tako pa ne bodo prisotni igralci, ki ponavadi pozdravljajo obiskovalce.

"Četudi Shakespeara morda nimaš rad, je vedno nekaj novega o fantu iz skromne družine v Stratfordu, ki je najverjetneje postal najbolj znan pesnik in dramatik na svetu. Upravičeno smo lahko ponosni na to dediščino," je po pisanju BBC zaključila direktorica.