Svet 24.7.2020 6:00

Muzikal o Bobu Marleyju bo po novem režiral Clint Dyer

London, 24. julija - Muzikal o jamajškem glasbeniku Bobu Marleyju Get Up, Stand Up! bo režiral Clint Dyer. Temnopolti britanski režiser bo projekt prevzel od sprva načrtovanega Dominica Cookeja, ki se je umaknil z besedami: "Debata o rasizmu se je spremenila tako v gledališču kot v celotni družbi."

Cooke, ki se z Leejem Hallom podpisuje tudi pod scenarij muzikala, je čas ustvarjanja zgodbe označil za navdihujoče obdobje, Dyerja pa je ocenil kot "briljantnega gledališkega ustvarjalca in dobrega vodjo". Kot je dejal, komaj čaka, "kaj bo doprinesel k tej močni zgodbi", je njegove besede povzel britanski časnik The Guardian.

Dyer, ki je letos v londonskem narodnem gledališču režiral predstavo Death of England, je dejal, da je kot britanski Jamajčan od nekdaj ljubitelj Marleyjeve glasbe.

Dyer in Cooke sta sicer v preteklosti večkrat sodelovala, med drugim pri adaptaciji predstave Ma Rainey's Black Bottom Augusta Wilsona, ki je bila premierno uprizorjena v narodnem gledališču leta 2016.

Muzikal Get Up, Stand Up!, ki je v nastajanju že tri leta, bo pripovedoval Marleyjevo življenjsko zgodbo skozi njegove največje uspešnice, kot so No Woman, No Cry, Exodus in Three Little Birds. Na West Endu naj bi zaživel spomladi prihodnje leto.

Podobno kot v ZDA se tudi v umetniškem krogih v Veliki Britaniji odpirajo debate z vprašanjem: "Kdo govori tvojo zgodbo?" Tako je denimo lanska predstava v londonskem narodnem gledališču Small Island, nastala po istoimenskem romanu Andree Levy, v katerem govori o jamajških imigrantih, kljub uspehu naletela na kritike, češ da se pod priredbo podpisuje bela avtorica Helen Edmundson ter da je režijo prevzel netemnopolti Rufus Norris.