Slovenija 23.7.2020 10:59

Slovenijo bo na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki zastopal hornist Sebastijan Buda

Ljubljana, 23. julija - Prireditelji so se odločili za interni izbor slovenskega predstavnika na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki in strokovna žirija je med osmimi finalisti na podlagi posnetkov polfinalnih nastopov izbrala zmagovalca - hornista Sebastijana Budo, piše v sporočilu za javnost RTV Slovenija. Datum letošnjega tekmovanja v klasični glasbi še ni znan.

Interni finalni izbor predstavnika je potekal v torek v prostorih Televizije Slovenija. Na izboru, ki ga prireja uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija, je tričlansko strokovno žirijo v sestavi Maja Kojc (predsednica), Gorjan Košuta in Simon Dvoršak najbolj prepričal devetnajstletni hornist Sebastijan Buda.

"Zelo sem vesel in počaščen, da sem bil izbran za letošnjega predstavnika Slovenije, potrudil se bom maksimalno! Upam, da se bo kljub tem čudnim in nepredvidljivim časom vse normalno odvilo," je Budove besede povzela RTV Slovenija.

"Epidemija je za nas glasbenike vsekakor bila zelo pusto in dolgočasno obdobje. Kljub temu da smo mnogi poskušali poiskati dobre plati karantene, recimo več časa za vadenje. To vsekakor ne odtehta razburljivega tempa življenja glasbenika, ki je polno skupnega muziciranja, druženja, vaj, koncertov, tekmovanj in seminarjev," je še dodal hornist, ki prihaja iz Komna na Krasu in trenutno zaključuje tretji letnik na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu profesorja Boštjana Lipovška.

Evrovizijski mladi glasbeniki je vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki poteka na dve leti od leta 1982 in ga organizirajo članice Evropske radiodifuzne zveze (EBU). Tekmovanje je namenjeno glasbenikom med 12. in 21. letom starosti.

Slovenija se lahko pohvali z veliko izvrstnimi uspehi na tekmovanju, med drugim s tretjim mestom violončelistke Karmen Pečar leta 2002, z zmago flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, drugim mestom pianista Urbana Staniča leta 2014 in drugim mestom violinista Nikole Pajanovića leta 2018, še piše v sporočilu za javnost.

Kot piše na spletni strani EBU, je letošnje tekmovanje, ki naj bi potekalo v Zagrebu, prestavljeno, a novega datuma zaradi trenutnih razmer še niso določili.