Slovenija 24.7.2020 9:40

Na Ptuju začetek slovensko obarvanega 12. festivala Arsana

Ptuj, 24. julija - Na Ptuju se danes začenja osrednji del festivala Arsana, ki bo najstarejše slovensko mesto tudi to poletje že 12. leto zapored spremenil v stičišče glasbenih umetnikov. Ponavadi prihajajo z različnih koncev sveta, letošnja izvedba pa bo zaradi covida-19, tako kot marsikateri drugi dogodek v državi, nekoliko okrnjena in povsem slovensko obarvana.

Uvodni del Arsane so sicer pripravili že konec junija, ko so se zaradi epidemije morali odreči opernemu večeru na Panorami, ki je zadnja leta naznanjal omenjeni glasbeni festival, so pa zato v ormoški grajski pristavi pripravili koncert zasedbe Tango Story, nastale kot projekt Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, ki se ji je kot pevska gostja pridružila Irena Yebuah Tiran.

Osrednji del danes začenjajo s koncertom Blaža Švagana in tria Sound in Time v hotelu Mitra, ob 22. uri pa bo na Slovenskem trgu brezplačen koncert zasedbe The Golden Frets, ki izvaja legendarne hite starega in novega rocka.

Otroški glasbeni festival bodo v soboto že dopoldne odprli udarno z Neco Falk in Mačkom Murijem na glavnem prizorišču, dvorišču minoritskega samostana, zvečer pa bo tam na sporedu še glasbeno delo skladatelja Žana Tetičkoviča The Port of Life II.

Eden vrhuncev festivala bo nedeljski koncert Big Banda RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Tadeja Tomšiča in s solisti Klemnom Slakonjo, Majo Keuc, Ano Soklič, Alenko Godec ter Rudijem Bučarjem. Glasbene večere bodo med drugim nadaljevali z dvobojem med Guštijem in Tomijem Megličem v magičnem dialogu prvakov slovenskega koncertnega rocka, prihaja Vlado Kreslin, kralju rokenrola Elvisu Presleyju pa se bosta poklonila Oto Pestner in Uroš Perić. Festival se bo naslednjo nedeljo zaključil s koncertom Severe in Gala Gjurina.

Festival Arsana je v zadnjih enajstih letih gostil že več kot 8000 umetnikov z vsega sveta, ki so na več kot 7500 dogodkov privabili dobrih 300.000 ljubiteljev vrhunske klasične, jazz, etno, world, rock, instrumentalne in vokalne glasbe.

Organizatorji festival vsako leto popestrijo s spremljevalnim uličnim dogajanjem, kot sta oder mladih in otroški glasbeni festival, pa tudi odprta kuhna. Letos bo mnoge dogodke mogoče prvič spremljati tudi v živo preko spletnih prenosov.