Svet 24.7.2020 11:27

Na filmskem festivalu v Sarajevu bo tekmovalo 49 filmov

Sarajevo, 24. julija - Na filmskem festivalu v Sarajevu, ki bo predvidoma potekal med 14. in 21. avgustom, bo tekmovalo 49 filmov v štirih sekcijah - igrani, dokumentarni, kratki in študentski film. Od tega jih bo 29 doživelo svetovno premiero, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V tekmovalnem programu kratkih filmov je tudi film Zbogom, Vesna režiserke Sare Kern.

BiH, Sarajevo. Sarajevski filmski festival. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

BiH, Sarajevo.
Sarajevski filmski festival.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Filme, ki se bodo potegovali za nagrade srce Sarajeva, je izbrala ekipa, ki jo je vodila kreativna direktorica festivala Izeta Građević. Selektorji so si letos ogledali 750 filmov.

V programu igranih filmov bo tekmovalo osem celovečercev, program dokumentarcev bo obsegal 16 filmov, med kratkimi filmi bo tekmovalo deset, med študentskimi pa 15 filmov.

Poleg kratkega filma slovenske režiserske, ki je nastal v koprodukciji z Avstralijo in bo na festivalu doživel svetovno premiero, tekmovalni program obsega avtorje in stvaritve iz Albanije, Armenije, Avstrije, Azerbajdžana, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Grčije, Gruzije, Madžarske, Kosova, Severne Makedonije, Malte, Moldavije, Črne gore, Romunije, Srbije in Turčije.

Kot poudarjajo organizatorji, sta varnost in zdravje gostov in zaposlenih prioriteta sarajevskega festivala, zato bo ta potekal v skladu z nasveti zdravstvenih strokovnjakov: "Z odgovornim ravnanjem in v skladu z jasno opredeljenimi smernicami lahko pokažemo, kako je mogoče graditi socialno kohezijo tudi tam, kjer smo dolžni vzdrževati fizično distanco."

Nagrado častno srce Sarajeva bodo podelil mehiškemu režiserju, scenaristu in producentu Michelu Francu. Organizatorji festivala so ga označili za enega najpomembnejših neodvisnih filmskih ustvarjalcev. Poklonili se mu bodo tudi z retrospektivo v programu Posvečeno.