Na hitro prelistano 25.7.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 25. julija - Pri Slovenski matici so izdali teoretsko delo Irene Avsenik Nabergoj z naslovom Trpljenje in smrt v zgodovini judovske literature, pri novomeški založbi Goga pa knjigo Janka Petrovca z naslovom Karantena. Rim. Mladinska knjiga je izdala vodnik Gardsko jezero z otroki.

Ljubljana. Knjiga Irene Avsenik Nabergoj z naslovom Trpljenje in smrt v zgodovini judovske literature. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Irene Avsenik Nabergoj z naslovom Trpljenje in smrt v zgodovini judovske literature.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik avtoric Johanne Stöckl in Rosemarie Pexa z naslovom Gardsko jezero z otroki. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik avtoric Johanne Stöckl in Rosemarie Pexa z naslovom Gardsko jezero z otroki.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Janka Petrovca z naslovom Karantena. Rim. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Janka Petrovca z naslovom Karantena. Rim.
Foto: STA

TRPLJENJE IN SMRT V ZGODOVINI JUDOVSKE LITERATURE - TRETJA KNJIGA IRENE AVSENIK NABERGOJ O JUDIH

Delo je tretja knjiga Irene Avsenik Nabergoj o judovskem ljudstvu na temo njihove t.i. zgodovine recepcije, o čemer pričajo upodabljanje v nejudovski kulturni produkciji, zgodovina antisemitizma ter lastni odzivi Judov na človeško stanje, ki so ga doživljali na docela svojevrsten način. Značilnost te študije - pomembne ne le v slovenskem kanonu- je preučitev pisanja o tej tematiki in pojasnjevalna predstavitev opaznih trendov. Poseben odmev na predmet te monografije ima poetizacija trpljenja, smrti in žalovanja, ne le v biblijskih psalmih, temveč tudi v poznejšem pisanju do konca 20. stoletja. Obravnavani so teme in vidiki, povezani z osrednjo tematiko, kot so denimo mučeništvo, križarski pohodi, antisemitizem in pogromi, s posebno pozornostjo na holokavst in vse, kar mu je utrlo in utiralo pot. V mednarodnem okolju delo predstavlja neustavljivo silo prizadevanja za dialog in spravo med etničnimi skupinami, ki imajo za seboj "grozljivo bilanco krivde", so zapisali pri založbi.

Irena Avsenik Nabergoj je leta 1994 diplomirala iz slovenskega jezika s književnostjo in iz umetnostne zgodovine ter bila ob študiju zaposlena kot sopranistka v Slovenskem komornem zboru, pozneje pa je bila zaposlena na RTV Slovenija kot lektorica-fonetičarka. Leta 1998 je magistrirala s področja literarne zgodovine, literarne kritike in esejistike, leta 2004 pa prvič doktorirala z literarnozgodovinsko in primerjalno raziskavo opusa Ivana Cankarja. Leta 2015 je še drugič doktorirala, tokrat s področja bibličnih študij in judovstva na Teološki fakulteti. Svoje raziskovalno in pedagoško delo opravlja na Teološki fakulteti v Ljubljani, na Univerzi v Novi Gorici ter na ZRC SAZU.

KARANTENA. RIM. - KNJIGA O PANDEMIJI V ITALIJI SKOZI OČI SLOVENSKEGA DOPISNIKA

Knjiga dopisnika iz Rima Janka Petrovca prinaša zapiske iz karantene, iz časa novega koronavirusa, iz Rima - prestolnice prvega žarišča epidemije v Evropi. Samota in stiska sprožata tudi spomine na druge nesreče - iz mest, ki so jih porušili potresi, z ladij, ki rešujejo begunce. Osebne stiske avtor popisuje s humorjem, nesreče, ki prizadenejo druge, pa z globokim sočutjem. "Dnevniki, eseji, potopis? Vsekakor dobra literatura z dvema obrazoma - z enim joče, z drugim se smeji," so zapisali pri založbi.

"Krizne razmere in izolacija zaradi epidemije v ljudeh spodbudijo razmislek o sebi ter o svetu okoli sebe. To se je zgodilo tudi avtorju knjige o času v rimski karanteni. Spominja se dogodkov iz bližnje preteklosti, a jih ne preverja kot Janko Petrovec novinar, temveč kot človek. In zato lahko v njegovi pripovedi vsakdo najde tudi svoje dvome, svojo žalost, pa tudi svoj pogum in svoje veselje," je o delu zapisala Meta Dragolič, urednica zunanjepolitičnega uredništva TV Slovenija.

Janko Petrovec je se je preizkusil in izkazal v vrsti poklicev, kot prevajalec iz italijanščine, kot gledališki igralec in kot novinar in dolgoletni sodelavec RTV Slovenija. Od leta 2016 je dopisnik iz Rima.

GARDSKO JEZERO Z OTROKI: VODNIK PO OKOLICI GARDSKEGA JEZERA

Priročnik avtoric Johanne Stöckl in Rosemarie Pexa prinaša 40 idej za pohode, izlete in doživetja za vso družino ob Gardskem jezeru in v okoliških gorah. Našteti in opisani so gradovi in ruševine, pustolovske plezalne poti, stare trdnjave, slapovi in naravne znamenitosti. Kot so zapisali pri založbi, so zanimivi tudi obiski v plezalnih, vodnih in zabaviščnih parkih ter v živalskih vrtovih. Tu so še mirni izleti s čolnom oziroma ladjo, raziskovanje čarobnih vrtov ali kopanje v čudovitih kopališčih ter prosto igranje na plažah ob Gardskem jezeru in drugih okoliških gorskih jezerih.