Slovenija 25.7.2020 9:41

Na gradu Rihemberk znova odpirajo vrata obiskovalcem

Nova Gorica, 25. julija - Novogoriška občina bo z zavodom Svitar danes ponovno odprla grad Rihemberk za obiskovalce. Današnjim obiskovalcem bo t.i. grajska gospa ob 10.30 in 17. uri pripovedovala grajske zgodbe, izvedeti pa bo mogoče tudi več o zgodovini gradu, njegovih plemiških lastnikih in naravni dediščini današnje grajske favne.

Branik. Grad Rihemberk. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Branik.
Grad Rihemberk.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Slovesnejši dogodek ob odprtju gradu je ob ugodnih epidemioloških razmerah sicer predviden v začetku jeseni, so zapisali na spletni strani novogoriške občine.

Srednjeveška utrdba s trojnim obrambnim obzidjem in najvišjim grajskim stolpom v Sloveniji je ena izmed najbolj izpostavljenih in opaznih točk Vipavske doline. Obiskovalcem ponuja sprehod po zunanjih površinah medzidij, dvorišč in parka, po trati in med drevesi med stolpiči in zidovi grajskih stavb.

Za posamezne obiskovalce bo grad odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih, za manjše skupine ob predhodnem dogovoru tudi med tednom. Grad so načrtovali odpreti že konec aprila, vendar se je odprtje zavleklo do poletja.

V času med zimskim zaprtjem so obnovili grajska vhodna stolpa in strehe južnega palacija ter nadgradili dele grajskega obzidja s posebno apneno tehnologijo, ki se je stoletja uporabljala pri gradnji kamnitih stavb.

Mestna občina Nova Gorica je prek namere o oddaji gradu Rihemberk v zadnjem tednu grad predala v uporabo zasebnemu zavodu Svitar, nevladni organizaciji, ki deluje z namenom ohranjanja in interpretacije kulturne dediščine. Ta bo obiskovalce s svojimi lokalnimi sodelavci na gradu sprejemala v naslednjih poletnih sezonah, letos vse do Martinovega.