Svet 27.7.2020 6:00

Tate Modern po štirih mesecih danes znova odpira vrata

London, 27. julija - Londonska galerija Tate Modern, ki velja za eno največjih londonskih znamenitosti, danes po štiri mesecih znova odpira vrata za obiskovalce. Vendar pa bo politika obiskovanja po novem potekala nekoliko drugače. V muzej bodo lahko vstopili le obiskovalci z vnaprej kupljeno vstopnico, po galerijskih prostorih pa bodo lahko hodili le po začrtani poti.

Velika Britanija, London. Londonska galerija Tate Modern. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Londonska galerija Tate Modern.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Tate Modern, ki je leta 2019 beležila skoraj 6,1 milijona obiskovalcev, zaradi pandemije v začetni fazi pričakuje več domačih obiskovalcev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah razstavnega direktorja galerije Achima Borchardt-Humea za uvod načrtujejo etnično razgiban program, kar predstavlja tudi velika fontana afroameriške umetnice Kare Walker, ki so jo postavili v dvorano turbin. Vodnjak Fons Americanus predstavlja nekakšno ironično nasprotje kipu kraljice pred Buckinghamsko palačo. Namesto poveličevanja britanskega imperija 13 metrov visok vodnjak opozarja na čezoceansko suženjsko trgovino tako Velike Britanije kot ZDA, so direktorjeve besede povzeli pri AFP.

Prav tako bo na ogled razstava Andyja Warhola, ki so jo bili primorani marca zapreti le nekaj dni po njenem odprtju. Postavitev s predstavitvijo 100 Warholovih del si bo mogoče ogledati vse do novembra.

Svoja vrata te dni odpirajo tudi sestri muzeji: londonski Tate Britain, Tate St Ives v Cornwallu in Tate Liverpool, je poročala AFP.