Slovenija 30.7.2020 14:10

V Kulturnem domu Ivana Cankarja na Vrhniki razstava Maksa Lenarta Černelča

Vrhnika, 30. julija - V Kulturnem domu Ivana Cankarja na Vrhniki je do 2. septembra na ogled razstava mladega ustvarjalca Maksa Lenarta Černelča. Pod naslovom Čas združuje 44 računalniških grafik, v septembru pa jo bodo razširili še na preddverje Cankarjevega doma z njegovimi zadnjimi deli.

Kot je ob razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Olga Butinar Čeh, se redko zgodi, da nek likovni umetnik tako močno preseže, po zrelosti, emotivnosti in tudi znanju, svoja leta, da s kilometrskimi koraki drvi v globino znanja in spoznava širino umetnosti, kot je to opaziti pri Černelču.

Letos končuje osnovno šolo, a pošten in večplasten odnos do samega sebe, do sveta, ki ga obdaja in do umetniškega ustvarjanja, ki mu ni zgolj v veselje, temveč mu je nuja in poslanstvo, ga zaznamujejo kot zrelega mladega človeka, ki je tako zgodaj dosegel izjemno visoke rezultate pri svojem delu, da bi mu jih lahko zavidal marsikateri priznan likovnik.

Začel je z risbo, trenutno se posveča računalniški grafiki. Digitalni način ustvarjanja mu omogoča svobodnejše izražanje ter nudi brezmejne možnosti za posredovanje lastnih občutij in sporočil. Svet, v katerega je ujet, je zagotovo posebne vrste in v njem živi vsestransko bogato ustvarjalno življenje. Poleg likovnega ustvarjanja se podaja tudi na pot literata.

Zanima ga univerzum. V njegovem, v glavnem nemimetičnem slikarstvu, se vseskozi zrcalita njegovo sanjaštvo in hrepenenje po univerzalni svobodi. Nemimetične abstraktne in večplastne grafike ponekod presekajo antropomorfne forme, ki v sebi nosijo značilnosti poznanih mu likov iz vsakdanjega življenja in asociirajo na mater, očeta, prijatelje.

Maks Lenart Černelč se rodil 2005 v Ljubljani, ustvarja od prvega razreda osnovne šole. Njegova slika Pravljična dežela Slovenija je na natečaju G4D osvojila prvo nagrado in 23. januarja 2014 krasila Googlovo domačo stran, njegova ilustracija z naslovom Dirka po Sloveniji pa je bila na uradni majici mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji 2014.

Leta 2014 je napisal knjigo Družina W5051, s katero se je umestil med slovenske pisce znanstvene fantastike. Knjiga je letos doživela drugi ponatis, prevedena je v angleški, nemški in kitajski jezik. Leta 2015 je njegova risba Z risanjem do zdravja osvojila prvo nagrado v njegovi starostni skupini na Prvem likovnem mednarodnem festivalu pediatričnih bolnikov (IFPPP).