Svet 30.7.2020 14:53

Filmski festival v Pulju od 29. avgusta do 4. septembra

Zagreb/Pulj, 30. julija - S filmskega festivala v Pulju so danes sporočili, da bo letošnja izdaja potekala med 29. avgustom in 4. septembrom. Potrdili so, da bodo festival odprli s hrvaško-švicarskim celovečercem Mare režiserke Andree Štake. Film so naknadno uvrstili v tekmovalni program, v katerem bo tudi več slovenskih koprodukcij.

Hrvaška, Pulj. Filmski festival v Pulju. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Pulj.
Filmski festival v Pulju.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Hrvaška. Odprtje Pula film festivala. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Odprtje Pula film festivala.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Letošnji festival je bil sprva napoved za med 18. in 26. julijem, a so ga v skladu s smernicami epidemiologov morali prestaviti zaradi epidemije bolezni covid-19.

Prestavitev je zahteval štab civilne zaščite istrske županije s pojasnitvijo, da je filmski festival v Pulju prireditev z velikim epidemiološkim tveganjem, saj prihajajo gostje tudi iz držav, ki imajo občutno slabšo epidemiološko sliko kot Hrvaška. Organizatorjem festivala so priporočili, naj spremenijo format prireditve v skladu z epidemiološkim stanjem.

V današnji objavi s sedeža festivala v Pulju niso poročali o spremembah formata najstarejše hrvaške filmske prireditve. Zapisali so le, da bo festival v novem terminu potekal ob spoštovanju takrat veljavnih ukrepov.

Na letošnjem 67. filmskem festivalu v Pulju bo v tekmovalnem programu 17 celovečercev. Film Mare je bil v program naknadno uvrščen po odločitvi, da je v njem kljub koprodukciji sodelovalo več hrvaških ustvarjalcev.

Na programu so tudi slovenske koprodukcije Vsi proti vsem Andreja Košaka, Korporacija Mateja Nahtigala, Jaz sem Frenk Metoda Pevca in Ne pozabi dihati Martina Turka.

Zaradi epidemije bolezni covid-19 so morali spremeniti tudi format filmskega festivala v Motovunu. Namesto osrednje prireditve v Motovunu so se organizatorji odločili, da bodo v poletnih mesecih del programa predvajali v različnih hrvaških mestih.