Slovenija 31.7.2020 9:53

Znani so nominiranci za 24. večernico

Maribor, 31. julija - Žirija pod vodstvom Igorja Sakside je izbrala pet za večernico nominiranih del. Podpisujejo jih Igor Karlovšek, Boštjan Gorenc - Pižama, Andrej Rozman Roza, Vinko Möderndorfer in Peter Svetina. Nagrado za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo preteklega leta bo časnik Večer podelil septembra predvidoma v Murski Soboti.

Ljubljana. Knjiga Petra Svetine z naslovom Timbuktu, Timbuktu. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Petra Svetine z naslovom Timbuktu, Timbuktu.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka pesmi Vinka Möderndorferja z naslovom Babica za lahko noč. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka pesmi Vinka Möderndorferja z naslovom Babica za lahko noč.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Pobeg avtorja Igorja Karlovška. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Pobeg avtorja Igorja Karlovška.
Foto: STA

Kot poroča današnji Večer, so za večernico tokrat nominirani Karlovškov zgodovinsko-pustolovski roman Pobeg (Miš), knjiga Si že kdaj pokusil luno? (Mladinska knjiga) Gorenca - Pižame, pesniška zbirka Rimuzine in črkolazen (Mladinska knjiga) Rozmana Roze, Möderndorferjeva zbirka pesmi Babica za lahko noč (Miš) in Svetinova zbirka kratkih zgodb Timbuktu Timbuktu (Miš).

Karlovškov Pobeg je po prepričanju žirije "zelo dobra pripoved o pogumu otrok, sobivanju z naravo in uporništvu - ne nazadnje pa zlasti s spremnim zapisom knjiga deluje tudi kot kratka zgodovina slovanskih preseljevanj in mitologije." Kot še piše v utemeljitvi, "roman prinaša spomin na Finžgarjevo klasiko, le da je namenjen nekoliko mlajšim bralcem".

V kratkem proznem domišljijskem popotovanju na luno Gorenca - Pižame, ki ga poganja igriva radovednost in domiselnost obeh otroških likov, bralec spozna prijatelja oziroma bratranca, ki si zgradita raketo za pot v vesolje, ker ju zanima, kakšnega okusa je luna. Besedilo se po prepričanju žirije "zelo dobro glasno bere, je napeto in za najmlajše zabavno, tako zaradi same zgodbe kot zaradi referenc na vetrove". Žirija je opozorila tudi na ilustracije Igorja Šinkovca, ki imenitno dopolnjujejo zgodbo.

Rozman Roza se z zbirko Rimuzine in črkolazen vrne k jezikovnemu nonsensu: pesem se izroča čisti jezikovni igri izmišljanja nenavadnih tvorjenk, ustvarjanja rim, iskanja besede v besedi, preobražanja slovničnih pravil in povezovanja enakozvočnic. Pogost je tudi predstavni nonsens kot spreminjanje razmerij med predmeti in osebami, aliteracijsko lepljenje besed in igra s stalnimi besednimi zvezami, ki se preoblikujejo v daljše pripovedne pesmi, piše v utemeljitvi.

Möderndorferjeva knjiga Babica za lahko noč prinaša nabor duhovitih, a tudi srčnih, zamišljenih pesmi. V precejšnjem delu se posvečajo odnosu med babico in vnučkom. "Nežno in sočutno se avtor dotika vprašanj o minevanju, pozabljanju in osamljenosti, obenem pa se takoj spet pošali in olajša srce," piše v utemeljitvi. "Zanimiva otroška poezija, tudi napisana s perspektive otroka, lirskega subjekta, oblikovana v prepoznavnem otroškem jeziku," še piše.

Svetinova zbirka kratkih nonsensnih zgodb z nenavadnimi preobrati Timbuktu Timbuktu pa je po mnenju žirije prisrčno napotilo otrokom in odraslim, da je svet lep in zanimiv. "Zelo značilna nonsensna logika Petra Svetine, ki tokrat temelji spet na sproščeni, humorni igri ... Vsekakor novost v delu Svetine, posebej glede na sicer komajda zaznavno sporočilo, da se za nonsensom in narobe logiko skriva toplina občutenja sveta in sočutja ...," piše v utemeljitvi.

Petčlansko žirijo so sestavljali še Kaja Bucik Vavpetič, Dragica Haramija, Darka Tancer Kajnih in Petra Vidali. Izbirala je med 39 deli.

Vsi letošnji nominiranci so dobitniki več nagrad, večina med njimi tudi večernice. Svetina je njen trikratni dobitnik, Karlovšek in Möderndorfer sta jo dobila enkrat, Rozman je velikokratni nominiranec za nagrado, le Gorenc - Pižama je pri večernici novinec.

Dobitniku bodo večernico predvidoma podelili na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.