Svet 5.8.2020 5:00

Filmski festival v Locarnu letos v podporo filmski industriji

Locarno, 5. avgusta - V Locarnu se danes začenja 73. filmski festival. Letošnja izdaja, ki bo zaradi aktualne zdravstvene situacije drugačna od predhodnih, bo potekala pod motom Za prihodnost filma. Filme si bo občinstvo lahko ogledalo na spletu in v kinodvoranah v mestu, projekcije na glavnem mestnem trgu, ki so posebnost Locarna, letos odpadejo.

Kot piše na spletni strani festivala, bo letošnja izdaja, zasnovana kot "leto nič", filme in gledalce povezala na spletu in v kinodvoranah v Locarnu. Gledalci po vsem svetu bodo lahko spremljali premiere, podprli filme ter raziskovali projekte, ki promovirajo vrednote in zgodovino festivala.

Letošnja izdaja bo v 11 dneh v šestih sekcijah ponudila 121 filmov - 49 celovečernih in 72 kratkih filmov - na spletu in v treh kinodvoranah v Locarnu.

Po besedah umetniške direktorice festivala Lili Hinstin je sedanji trenutek pravi za premislek o tem, kaj je bistvo oziroma poslanstvo festivala. To pa je, je da podpre filmske ustvarjalce in njihovo delo. Zato se se odločili, da letos sledijo dvema osnovnima principoma - odgovornosti in solidarnosti.

Kar zadeva prvega, so se odpovedali velikim prizoriščem, še posebej znamenitim projekcijam na glavnem mestnem trgu, kar je posledično privedlo do spremembe tekmovalnih programov. Po prepričanju umetniške direktorice festivala namreč avtorski filmi, prikazani na manjših platnih, na občinstvo ne bi naredili ustreznega vtisa.

Poleg tega so del sredstev, namenjenih tradicionalnim nagradam festivala, namenili programu Filmi pojutrišnjega dne, ki je v jedru letošnjega festivala. Posvečen je režiserjem in režiserkam, katerih ustvarjanje je prekinila pandemija novega koronavirusa. Vanj je vključenih 20 še nedokončanih filmov - deset mednarodnih in deset švicarskih produkcij-, ki se bodo potegovali za dva leoparda in še nekaj drugih nagrad. Nagrade naj bi pripomogle k ponovnemu zagonu produkcij.

Sočasno po besedah umetniške direktorice čutijo, da morajo izkazati solidarnost tudi do drugih v produkcijski in distribucijski verigi, ki jih je močno prizadela pandemija novega koronavirusa - do upraviteljev kinodvoran. Kdor si bo katerega od festivalskih filmov ogledal na spletu, bo tako povabljen, da prispeva sredstva za pomoč neodvisnim kinom v Švici.

Letošnja izdaja festivala v Locarnu je bolj kot kdajkoli doslej zazrta v prihodnost, nenazadnje tudi s tam, da bo velik poudarek na dveh programih, ki sta še posebej močno povezana s prihodnostjo filma - Leopard jutrišnjega dne in Odprta vrata. V prvem prikazujejo kratke in srednjemetražne filme režiserjev, ki še niso posneli celovečerca, drugi je namenjen kinematografijam t.i. vzhajajočih narodov, je na spletni strani festivala še zapisala umetniška direktorica festivala.

Program Potovanje skozi zgodovino festivala bo ponudil 20 filmov po izboru režiserjev filmov v programu Filmi pojutrišnjega dne. "Izbor znanih in manj znanih filmov, komedij in tragedij, vse pa so brezčasne in odražajo duha festivala," so filme, ki so nastali med letoma 1948 in 2019, opisali na spletni strani festivala.

V sekciji Skrivne projekcije pa bodo v kinih v Locarnu prikazali filme po izboru umetniške direktorice festivala Lili Hinstin.

Festival se bo sklenil 15. avgusta.