Slovenija 5.8.2020 13:37

Letošnji Liffe v klasični obliki, a na distanci

Ljubljana, 5. avgusta - Letošnji Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe bo, so sporočili iz Cankarjevega doma. V 31. izdaji bo zaživel med 11. in 22. novembrom. Zaradi koronavirusa bo festival, ki vsako leto v kinodvorane privabi skoraj 50.000 ljudi, letos potekal nekoliko drugače, "na kulturni distanci", filmska izkušnja pred velikim platnom pa bo nespremenjena.

Ljubljana. 30. Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
30. Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival bo potekal "v fizični različici, kot je to najbolj smiselno", so zapisali v Cankarjevem domu. Liffe, ki se je z leti uveljavil kot družabna prireditev s kopico spremljevalnih dogodkov, gostov in gledalcev, bo letos zaradi pandemije koronavirusa potekal drugače, kar pa po mnenju organizatorjev ne bi smelo zmanjšati klasične kino izkušnje.

Zaradi razmer bo nekoliko spremenjena struktura Liffovega programa, na sporedu bo kakšen film manj, toda število projekcij bo enako. "Fizična distanca bo vzela svoj davek, občutek polnih dvoran bo morda okrnjen, užitek ob ogledu filma skupaj z občinstvom pred velikim platnom pa bo nespremenjen. In to je najpomembnejša ugotovitev v času korone: da je kino preživel in da bo ostal," so zapisali v Cankarjevem domu.

Bistvo festivala ostaja enako: v nekaj več kot desetih dneh slovenskemu občinstvu predstaviti kakovostno aktualno filmsko produkcijo - tako nominirance in dobitnike različnih nagrad priznanih filmskih festivalov kot manj znano, a presežno nišno filmsko ustvarjalnost, piše na spletni strani Cankarjevega doma.

Med letošnjimi festivalskimi novostmi so v Cankarjevem domu opozorili na novo sodelovanje s čezmejnim filmskim festivalom Poklon viziji, ki ga organizira Kinoatelje v sodelovanju s partnerji iz Slovenije in Italije. Letošnji prejemnik nagrade Darko Bratina in osrednji gost festivala Poklon viziji je srbski režiser Srdan Golubović. V Cankarjevem domu bodo 7. oktobra - kot uvod v Liffe - prikazali režiserjev najnovejši film Otac (Oče), ki bo pozneje na ogled tudi v okviru rednega programa Liffa.

Znana so tudi že festivalska prizorišča. Poleg osrednjega festivalskega središča v Drugem preddverju Cankarjevega doma so to še Linhartova in Kosovelova dvorana ter Kinodvor, Kino Bežigrad, Kino Komuna, Slovenska kinoteka, Maribox, Mestni kino Metropol v Celju in Anton Podbevšek teater Novo mesto.