Na hitro prelistano 8.8.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 8. avgusta - Pri novomeški založbi Goga so izdali zbirko kratke proze Borisa Kolarja z naslovom Trinajst, pri založbi Literis pa knjigo Karoline Kalan Diagnoza: blondinka 2. Založba KUD Sodobnost International je poskrbela za izid prevodne slikanice Susanne Mattiangeli in Mariachiare Di Giorgio Kdo je Nino?

Ljubljana. Knjiga Karoline Kalan z naslovom Diagnoza: blondinka 2 Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Karoline Kalan z naslovom Diagnoza: blondinka 2
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Borisa Kolarja z naslovom Trinajst. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Borisa Kolarja z naslovom Trinajst.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica italijanske avtorice Mariachiare Di Giorgio z naslovom Kdo je Nino? Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica italijanske avtorice Mariachiare Di Giorgio z naslovom Kdo je Nino?
Foto: STA

TRINAJST - DUHOVITE ZGODBE O SOBIVANJU ČLOVEKA Z ŽIVALMI IN NARAVO

Knjiga Borisa Kolarja ponuja 13 duhovitih zgodb o tesnem prepletu človeka z naravo. Tako ena izmed njih pripoveduje o španskem kralju, ki zasleduje odslužena medveda, ki ju prav zanj pripeljejo iz cirkusa, a oba srečno pobegneta in začneta nenavadno življenje izven kletke. Spet druga govori o mojstru z neverjetno razvitim vonjem, ki si zastavi nalogo, da bo v mestni uri izsledil vonj Adolfa Hitlerja. Ta naj bi namreč pred desetletji obiskal mesto.

Živali v zgodbah so pogosto bolj človeške kot ljudje, oboji bolj sledijo nagonu kot razmisleku, za svoje težave pa najdejo kar najbolj neverjetne rešitve. Medveda iz nevarnosti reši spretna vožnja na cirkuškem kolesu, problem faraonskih mravelj v stanovanju pa premagajo z zapleteno vzpostavitvijo naravnega ravnovesja, ki vključuje tudi ptice roparice, so zapisali v založbi.

Boris Kolar je ekolog in ekotoksikolog v Nacionalnem laboratoriju za zdravje okolje in hrano v Mariboru, kot zunanji strokovnjak za okoljska tveganja deluje pri Evropski agenciji za zdravila v Amsterdamu. Bil je kolumnist Večera, v slovenskem literarnem prostoru se je pojavljal predvsem z objavami v literarnih revijah. Z romanom Iqball hotel je bil leta 2009 v ožjem izboru za kresnika.

DIAGNOZA BLONDINKA 2 - NOVE BLONDINKINE PRIGODE

Po lanskoletni knjigi Diagnoza: blondinka se v tokratnem nadaljevanju protagonistka ne ukvarja več le s kilogrami in tinderjem, saj ji življenje nepričakovano postavi na glavo ljubezen. Ženska, katere najvišja vrednota je bila nekoč svoboda, in ki ob drugi poroki drugim čestita z vprašanjem: "Pa kaj tebi prvič ni bilo jasno?" vse bolj resno razmišlja o skupnem življenju z ljubljeno osebo, piše v predstavitvi knjige, kjer je kot namig citiran še rek Oscarja Wilda: "Ljubezen je slepa, poroka pa povrne vid."

Karolina Kalan je nekdanja urednica in novinarka pri časopisni hiši Delo. Dva mandata je bila urednica revije za Slovence po svetu - Moje Slovenije. Ureja revijo Ceh in je sodelavka revije Ognjišče. Na njeno pobudo je izšla knjiga Brez čebel ne bo življenja, ki je bila leta 2017 nagrajena v Turčiji. Je avtorica knjige Gasilci naš ponos.

KDO JE NINO? - SLIKANICA PREJEMNICE ANDERSENOVE NAGRADE

Glavni junak slikanice italijanske avtorice Mariachiara Di Giorgio, ki je leta 2018 prejela Andersenovo nagrado za pisateljico leta, je deček Nino. Ta se nikoli ne pusti ujeti. Mirno se igra skrivalnice, kmalu zatem pa v astronavtski obleki potuje po vesolju. Skoraj ga že zgrabiš, on pa skoči v bazen in ga ne najdeš več. Slikanica ponuja poetično zgodbo, ki razkriva kompleksnost otrokovega bivanja in poudarja pomen prijateljstva. Slikanico krasijo nostalgične ilustracije, ki so polne literarnih namigov, so zapisali pri založbi. Za prevod besedila slikanice je poskrbela Dušanka Zabukovec.