Svet 6.8.2020 9:41

Sarajevski filmski festival zaradi novega koronavirusa v celoti na spletu

Sarajevo, 6. avgusta - Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v Sarajevu se je vodstvo sarajevskega filmskega festivala (SFF) v sredo odločilo, da bo letošnji festival potekal v celoti na spletu in brez občinstva. V 26. izdaji se bo za nagrade srce Sarajeva v štirih kategorijah - celovečernih, dokumentarnih, kratkih in študentskih filmov - potegovalo 49 filmov.

BiH, Sarajevo. Sarajevski filmski festival. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

BiH, Sarajevo.
Sarajevski filmski festival.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Odločitev je vodstvo festivala po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina sprejelo na podlagi navodil in informacij civilne zaščite in lokalnih oblasti ter kriznega štaba ministrstva za zdravje.

V Bosni in Hercegovini namreč že več tednov dnevno beležijo veliko število novo okuženih z novim koronavirusom. V sredo so tako potrdili 274 novih okužb, največ na območju Sarajeva. Poleg tega je od 4. avgusta v veljavi omejitev glede zbiranja na prostem na sto in v zaprtih prostorih na 50 oseb.

Vodstvo festivala, ki bi moral potekati od 14. do 21. avgusta, je sicer pred tem napovedovalo, da bodo vse načrtovane projekcije potekale na prostem. Sedaj pa so sprejeli odločitev, da festival v celoti preselijo na splet. Vsi filmi bodo tako dostopni na platformi ondemand.sff.ba, prav tako spremljevalni program, ki bo ponudil predavanja in pogovore z avtorji.

SFF že več kot dve desetletji in pol privlačil številne domače in tuje obiskovalce, vsako leto jih na njem naštejejo več tisoč. Projekcije filmov spremljajo številne zabave, ki se običajno zavlečejo pozno v noč, še piše Hina.