Slovenija 7.8.2020 5:00

S koncertom slovaške zasedbe se začenja 38. Festival Radovljica

Radovljica, 7. avgusta - S koncertom slovaške zasedbe Solamente naturali in programom Musica Globus se bo drevi ob 20. uri v radovljiški cerkvi začel 38. Festival Radovljica. Do 23. avgusta se bo zvrstilo osem sporedov z repertoarjem od najzgodnejšega zapisanega večglasja iz 11. stoletja do Chopina in Liszta.

Radovljica, Knjižnica Radovljica. Programska zloženka 36. festivala Radovljica. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Radovljica, Knjižnica Radovljica.
Programska zloženka 36. festivala Radovljica.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

"Šest sporedov bo na festivalu doživelo svetovno premiero, pet jih je tako ali drugače povezanih s Slovenijo, štirje so nastali posebej za festival in trije so posvečeni slovenski glasbeni dediščini od 16. do 19. stoletja," so sporočili organizatorji festivala, ki ga vsako leto pripravi Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica, njegov spored pa že 14. leto zapored oblikuje umetniški vodja Domen Marinčič.

Festival je znan po starejši glasbi, a v svoje sporede že vrsto let vključuje tudi redko izvajano glasbo 19. in 20. stoletja, pogosto na ustreznih zgodovinskih glasbilih. Letošnji uvodni koncert slovaškega ansambla Solamente naturali povezuje glasbo Georga Philippa Telemanna z ljudsko glasbo iz takratnih rokopisov.

Na koncertu z naslovom Valvasorjev zvok bo zazvenela slovenska glasbena dediščina 17. stoletja v nenavadni zasedbi glasbil, ki so se leta 1693 znašla v Valvasorjevi zapuščini. Vokalni kvintet Cinquecento bo prvič v novejšem času izvedel mašo Antoniusa Gosswina, ki se je ohranila samo v Ljubljani.

Na četrtem koncertu bo moč slišali godalne trie Beethovna, Schuberta in lastnika dvorca Viltuš pri Mariboru Eduarda de Lannoyja, ki je poznal Beethovna, Schuberta, Mendelssohna ter Liszta. Mladi avstralski tenorist Jacob Lawrence bo nastopil z italijansko duhovno glasbo iz prelomnega obdobja okrog leta 1600.

Španska pianistka Rosalia Gomez Lasheras bo izvedla glasbo Chopina in Liszta po vzoru zgodovinskih posnetkov Lisztovih učencev. Petčlanski ansambel Per-sonat se bo posvetil najzgodnejšemu zapisanemu večglasju in drugo srednjeveško glasbo, povezano z mitskim pevcem Orfejem. Sklepni koncert pa bo povezal komorno glasbo Mozarta in Haydna s plesi.

Festival Radovljica v srednjeveškem mestu poteka vsako poletje nepretrgoma že vse od leta 1983. Kljub spremenjenim pogojem, ki jih je prinesla pandemija covida-19, tradicije ne bodo prekinili in bodo festival izvedli tudi letos, saj se jim zdi pomembno, "da ostajata živa umetnost in kultura del našega vsakdana tudi v teh težkih časih".

Organizatorji namenjajo posebno skrb zdravju obiskovalcev in nastopajočih. Vsi koncerti bodo tako potekali v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zaradi omejevanja širjenja okužb morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo 1,5 metra.

Drevišnji otvoritveni koncert, ki je že razprodan, bi prvič z zgodovini festivala potekal na prostem, na trgu pred pred Cerkvijo sv. Petra v Radovljici, vendar so ga zaradi slabe vremenske napovedi prestavili v cerkev. Tudi sicer bo letos več koncertov potekalo v cerkvi.