Slovenija 13.8.2020 10:06

Ruški Letni oder letos v bolj strnjeni obliki

Ruše, 13. avgusta - Festival Letni oder Ruše se bo tudi letos odvil v amfiteatru pod pohorskimi smrekami, a bo dogajanje zaradi negotovih razmer zaradi novega koronavirusa strnjeno v štiri dni. Začelo se bo z nocojšnjim koncertom Mi2 in zaključilo s stand upom Tadeja Toša. "Zdi se, da prav zdaj take zgodbe potrebujemo bolj kot kdaj prej," sporočajo organizatorji.

"Bilo je dosti neznank, a smo na koncu vendarle uspeli pridobiti vsa dovoljenja in vse ostalo, kar je potrebno, da se lahko danes festival začne," je za STA povedala vršilka dolžnosti direktorja javnega zavoda Cezam Lucija Smolnik.

Festival skupaj s številnimi prostovoljci prirejajo že 21. leto. "Navkljub temnim oblakom in negotovi situaciji želimo s pohorsko trmo dokazati, da se da. To nam govorijo tudi vse lepe zgodbe, ki smo jim doslej bili priča in jih je navdihnilo enkratno in znamenito prizorišče letnega gledališča sredi gozda," so odločni organizatorji.

Ponavadi je dogajanje deset dni, letos pa ga strnili v štiri dni od danes do nedelje, s tem da bodo pofestivalski dogodki tekli še dva petka v avgustu.

Zaradi omejitve obiska so se usmerili v akustične izvedbe koncertov in nocojšnji koncert glasbene skupine Mi2 je že razprodan. Na osrednjem prizorišču, v Letnem gledališču Pod goroj, bodo v prihodnjih dneh nastopili še Okustični z Neisho in Tadej Toš, prav tako bodo tam izvedli komedijo Vinka Möderndorferja Grenlandija v priredbi in režiji Toneta Partljiča in izvedbi Kulturnega Društva Pekre - Limbuš.

Mlajše bo pri Športnem parku Ruše zabaval Challe Salle, pestro dogajanje bo tudi drugod po Rušah. "Zanimiv program z glasbo, plesom, petjem in pravljicami bo v parku pred sedežem občine," je povedala Smolnikova.

Dopoldne bodo gostili predstave za otroke, v okviru festivala pa so v razstavišču Rulik in bližnji knjižnici pripravili tudi retrospektivno razstavo lokalnega vsestranskega umetnika Mirka Vovška.

Koncert Mi2 naj bi bil hkrati tudi odprtje 18. mednarodnega festivala kantavtorstva Kantfest, a so slednjega iz finančnih razlogov prestavili na jesen. "Ga pa s tem koncertom še vedno napovedujemo," je pojasnila.

V primeru slabega vremena bodo prireditve s prostega preselili v Športno dvorano Ruše.

Festival Letni oder Ruše vsak avgust oživlja kamniti amfiteater sredi gozda, ki so ga leta 1931 pričeli graditi krajani na pobudo opernega pevca Vekoslava Janka. Prva predstava je bila tam uprizorjena leta 1932, nato pa vsako leto po ena. Največji obisk sta doživeli Miklova Zala leta 1938 in Matija Gubec leta 1940, saj si ju je ogledalo več kot 6000 gledalcev.