Svet 11.8.2020 5:00

Izšla bo knjiga o Queenih skozi objektiv Neala Prestona

London, 11. avgusta - Priznani ameriški fotograf Neal Preston se je Queenom pridružil kot uradni fotograf na njihovih turnejah in imel tako priložnost dokumentirati vzpon skupine med najboljše v zgodovini. Preston je člane zasedbe ovekovečil v najbolj intimnih, mestoma tudi ekstatičnih trenutkih. Fotografije z nastopov in zakulisja bodo oktobra izšle v knjigi.

Knjigo fotografij Queen: The Neal Preston Photographs bo izdala založba Reel Art Press. Kot navaja portal Artdaily, je uspelo Prestonu na turnejah konec 70. let in v prvi polovici 80. let let dokumentirati vzpon skupine k slavi. V knjigi bodo tako ovekovečeni trenutki iz turneje po Severni Ameriki News of the World iz leta 1977, preko turneje po Južni Ameriki leta 1981 do evropske The Magic Tour iz leta 1986, ki je bila tudi zadnja s frontmanom Freddiejem Mercuryjem.

Kot uradni fotograf se je imel Preston priložnost ves čas gibati v družbi glasbenikov in beležiti dogajanje. Z izjemnim čutom za opazovanje se je tudi zbližal s člani skupine, Mercury mu je dal celo vzdevek Linda Lens. May se je spominjal, da je Preston preprosto imel ta dar, da je bil nared za fotografiranje ključnih trenutkov: "Postal je del življenja skupine."

Preston je bil tudi eden od uradnih fotografov na legendarnem Live Aidu leta 1985, tako da je Queene ovekovečil tudi na tem nastopu. Za knjigo je skupaj s članoma skupine, kitaristom Brianom Mayjem in bobnarjem Rogerjem Taylorjem, izbral okoli 300 fotografij, med katerimi bodo nekatere javnosti prvič v vpogled, še navaja portal.