Slovenija 10.8.2020 12:23

Znani nominiranci za Veronikino nagrado

Celje, 10. avgusta - Strokovna žirija je za letošnjo Veronikino nagrado občine Celje nominirala pet pesniških zbirk: S konico konice jezika Boruta Gombača, Roko razje Vesne Liponik, Oko očesu vrana Jane Putrle Srdić, Točke izginjanja Lucije Stupica in Sanjska knjiga Uroša Zupana. Nagrajenko oziroma nagrajenca bodo naznanili 25. avgusta.

Nominirance je izbrala strokovna žirija v sestavi predsednik Igor Divjak, pesnica in Veronikina nagrajenka Petra Kolmančič in novinarka ter literarna kritičarka Maja Šučur. Po Divjakovi oceni se Gombač v zbirki S konico konice jezika pogumno loti raziskovanja jezika kot snovi, ki jo je treba razgraditi, pregnesti in preoblikovati, da se v njem lahko razprejo nove ustvarjalne možnosti in poti. Gombačev pesniški subjekt je obenem tvorec in opazovalec razgradnje pomenov, ko se besede trgajo "na zloge, črke, pračrke", da v njih zasijejo iskre novih podob.

V pesniškem prvencu Roko razje daje avtorica Vesna Liponik glas in besedo zanikanemu, podrejenemu, prikritemu, neslišnemu; vsemu tistemu, čemur ta svet, ki je prostor, prilagojen za privilegirane, odreka pravice, položaj, status in identiteto. Pesniška misel se v tej zbirki pogosto pokaže kot široko razprta zev, ki nas sooči z močno bralsko izkušnjo, ki generira željo po vnovičnem prevpraševanju lastnih načel in vrednot, je zapisala Petra Kolmančič.

V molekularno strukturo zbirke Oko očesu vrana je postantropocentirična zavest vpisana še bolj radikalno kot v prejšnjih zbirkah Jane Putrle Srdić, je ocenila Maja Šučur. V prevpraševanju konstruktov resničnosti in konvencionalnih pozicij moči ostaja pesnica predvsem strumna opazovalka, ki bolj kot na umetno inteligenco stavi na neizčrpno zmožnost čudenja.

Lucija Stupica v Točkah izginjanja tematizira intimne notranje krajine, v katere vstopa zunanji svet v vsej svoji bivanjski, časovni in prostorski razsežnosti. Poezija se izpisuje kot pretanjeno zložena zgibanka preteklega, sedanjega in prihodnjega, ki tvori vsoto življenja, je zapisala Petra Kolmančič.

Po besedah Divjaka luč, toplino in upanje v zadnji zbirki Uroša Zupana prinašajo sanje. Tudi v Sanjski knjigi je prepoznavni Zupanov pečat prepletanje utrinkov iz vsakdanjega življenja v Ljubljani s spomini na otroštvo in mladost v Trbovljah, le da je tokrat izrazitejši humoren, samoironičen element.

Veronikino nagrado podeljuje Mestna občina Celje od leta 1997, avtor projekta in organizator vsakoletnega dogodka pa je Fit media. Lavreat oziroma lavreatinja prejme 4000 evrov vredno denarno nagrado in listino Mestne občine Celje. Med prejemniki so Josip Osti, Ciril Zlobec, Milan Dekleva, Erika Vouk, Taja Kramberger, Tone Pavček, Milan Dekleva, Boris A. Novak in Alenka Jovanovski.

Veronikino nagrado bodo podelili 25. avgusta v veliki dvorani Narodnega doma v Celju. Ob vseh omejitvenih ukrepih bo število navzočih omejeno na 50. Hkrati z Veronikino nagrado bodo podelili še zlatnik poezije za življenjski pesniški opus Iztoku Geistru Plamnu. Tretje literarno priznanje na podelitvi pa bo šlo v roke lavreatu male Veronike - zmagovalcu pesniškega natečaja za srednješolsko mladino v Sloveniji Aljažu Primožiču.