Na hitro prelistano 15.8.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. avgusta - Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga Kiliana Jorneta Nič ni nemogoče, pri založbi Miš pa mladinski roman Gremo mi v tri krasne Nataše Konc Lorenzutti. Pri KUD Sodobnost International so izdali knjigo Tine in Bine Detektiva Aino Havukainen in Samija Toivonena, pri Mladinski knjigi pa prenovljeni Atlas sveta za osnovno in srednje šole.

Ljubljana. Atlas sveta za osnovne in srednje šole. Foto: STA

Ljubljana.
Atlas sveta za osnovne in srednje šole.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorjev Aina Havukainena in Samija Toivonena z naslovom Tine in Bine Detektiva. Foto: Založba Sodobnost

Ljubljana.
Knjiga avtorjev Aina Havukainena in Samija Toivonena z naslovom Tine in Bine Detektiva.
Foto: Založba Sodobnost

Ljubljana. Knjiga Kiliana Jorneta z naslovom Nič ni nemogoče. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kiliana Jorneta z naslovom Nič ni nemogoče.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski roman Nataše Konc Lorenzutt z naslovom Gremo mi v tri krasne. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski roman Nataše Konc Lorenzutt z naslovom Gremo mi v tri krasne.
Foto: STA

VRHUNSKI ŠPORTNIK JORNET SPOROČA: NIČ NI NEMOGOČE

Kilian Jornet v knjigi Nič ni nemogoče, ki je v prevodu Veronike Rot izšla pri Celjski Mohorjevi družbi, razkriva zgodbo o Everestu. V maju 2017 se je Jornet sam v 26 urah brez vsakršnih pripomočkov povzpel na Everest. Le pet dni pozneje je svoj podvig ponovil in vrh najvišje gore sveta dosegel še devet ur hitreje, v zgolj 17 urah. "Knjiga nas s hitrim tempom popelje v vsakdan vrhunskega športnika Kiliana Jorneta, poglobljena razmišljanja pa nam odstrejo pogled v njegovo notranjost, ki jo prežema predvsem rahločutna povezanost z gorami, stkana v otroštvu," so zapisali pri založbi.

"Otrok naj se ne vzgaja za tekmovanje, ampak za treniranje," je avtorjeva kritična misel, ki se bo dotaknila marsikaterega slovenskega trenerja mladih. V alpinizmu, pravi, je samouk, vendar se je kasneje občasno učil pri največjih mojstrih, kot je bil Ueli Steck. Ob novici o njegovi nesreči na Nuptseju pa razmišlja, ali medijska pozornost morda ne peha alpinistov v vedno težje in na koncu pretežke podvige, pa je na zavihku zapisal slovenski alpinist Andrej Štremfelj.

PRI MIŠI NOVI MLADINSKI ROMAN NATAŠE KONC LORENZUTTI

Kaj vse se lahko zgodi na poletnem taboru v naravi, kjer se znajde druščina mladostnikov, ki so jih odrezali od sodobne tehnologije? Če upoštevamo, da ima vsak od njih svoje težave, nekateri zelo, drugi manj resne, je odgovor: marsikaj! Panični in agresivni napadi in izpadi, zdravstvene težave, prve simpatije, včasih smešni in kdaj čisto resni komunikacijski zapleti, celo pogrešan oče. V mladinskem romanu Nataše Konc Lorenzutti Gremo mi v tri krasne bralec sledi pripovedovalcema Valentini in Urošu, ki je bralcem avtoričinih del že znan iz knjige Avtobus ob treh. Vsak po svoje doživljata tabor v naravi, predvsem pa nam odstirata svoji zgodbi - Valentino zaznamujejo motnje hranjenja, Uroša pa nezdravo podleganje sodobni tehnologiji.

TINE IN BINE TOKRAT V VLOGI DETEKTIVOV

Pri KUD Sodobnost International so izdali novo knjigo iz serije dogodivščin Tineta in Bineta. V novi izdaji se simpatična brata prelevita v detektiva in preiskujeta primer Prepolovilec, ob katerem morata dodobra napeti možgančke. Junaka se med raziskavo srečujeta s številnimi sumljivimi stvarmi, denimo s prepolovljenimi zrezkom Kristjana Koritnika, ličili Pine Koritnik in celo kavbojkami Vala Koritnika. "Preiskati je treba ta kazniva dejanja, to pa lahko storita le strokovnjaka z jeklenimi živčki. Tine in Bine odpreta detektivsko pisarno, si nadeneta nevpadljivo krinko in se pomešata med goste rojstnodnevne zabave Ade Koritnik, da bi izsledila skrivnostnega Prepolovilca. Kdo je? Kje se skriva? In zakaj vse prereže na pol," so vsebino povzeli pri založbi. Prigode Tineta in Bineta podpisujeta finska avtorja Aino Havukainen in Sami Toivonen. Poslovenila jih je Julija Potrč.

IZŠEL POSODOBLJENI ATLAS SVETA

V učbeniškem programu Mladinske knjige je izšel prenovljeni Atlas sveta za osnovno in srednje šole z letnico 2020. Kot so zapisali pri založbi, gre za nepogrešljiv učni pripomoček za razvijanje kartografske pismenosti s posodobljenimi zemljevidi, z najnovejšimi podatki ter izboljšanimi in posodobljenimi kartografskimi prikazi. Atlas učencem in dijakom pomaga pri lažjem, pravilnejšem in zanimivejšem učenju in spoznavanju geografije ter geografskih procesov. Prenovljena izdaja vključuje 35 fizičnih zemljevidov celin in njihovih delov ter 33 zemljevidov in kartografskih prikazov Slovenije, med njimi kar nekaj novih. Ob številnih fizičnih in tematskih zemljevidih, denimo zemljevidov geoloških in tektonskih razmer, zemljevidov z ekološko tematiko ali gospodarskih, prebivalstvenih ali političnih zemljevidov, vsebuje tudi geografski slovarček in razlago o zapisih toponimov ter preglednico držav sveta z zastavami, internetnimi domenami in izbranimi statističnimi podatki.