Slovenija 10.8.2020 15:30

Kino Otok navkljub razmeram z obsežnim filmskim programom

Ljubljana/Izola, 10. avgusta - Mednarodni filmski festival Kino Otok v svoji 16. izdaji, ki bo v osrednjem delu zaživela v Izoli med 26. in 30. avgustom, ponuja 36 celovečercev in 67 kratkih filmov. Po besedah direktorice festivala Tanje Hladnik se je zaradi epidemije koronavirusa spremenil način izvedbe festivala, medtem ko obseg filmov ostaja primerljiv minulim izdajam.

Izola. V Izoli poteka 12. mednarodni filmski festival Kino Otok. Foto: Maja Čehovin Korsika/STA

Izola.
V Izoli poteka 12. mednarodni filmski festival Kino Otok.
Foto: Maja Čehovin Korsika/STA

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani spomnila Tanja Hladnik, letošnji festival poteka v treh sklopih. V prvem so t.i. satelitske projekcije, ki se že od 16. julija vrstijo po slovenskih krajih, omenjeni osrednji del bo tradicionalno zaživel v klasični obliki v Izoli, v septembru pa se del programa seli na splet.

Tako bodo na festivalu skupno ponudili 36 celovečercev iz vsega sveta in 67 kratkih filmov, ki pa jih bodo prikazali v daljšem časovnem obdobju in na različnih prizoriščih. Nekatere filme bodo zaradi manjšega dovoljenega obiska prikazali dvakrat, med drugim pa so se odločili tudi za večje prizorišče v Izoli - Letni kino Arrigoni, ki sprejme okoli 150 obiskovalcev, je pojasnila Tanja Hladnik.

Program festivala, ki ga bodo objavili 17. avgusta, je predstavila glavna selektorica filmskega programa Varja Močnik. Festival bosta v Izoli uvedla in sklenila filma iz sekcije Signali - kitajski film Balon, ki ga podpisuje Pema Tsedna, in koprodukcijski film iranske režiserke Sadat Shahrbanoo Sirotišnica. Uvodni film Balon je postavljen v mongolsko podeželje, Sirotišnica pa predstavlja siroto Qodrata iz ulic Kabula.

V sekciji filmov vidnih filmskih ustvarjalcev Signali je Varja Močnik izpostavila še film poljskega režiserja Jana Komase z naslovom Corpus Christi, film Oliverja Laxeja Gorelo bo, ki govori o piromanu, ki se po zaporni kazni vrne v domač kraj v Galiciji, kjer je zagrešil zločin, film islandskega režiserja Runarja Runarssona Odmev z več kot 50 igrano-dokumentarnimi vinjetami na temo islandskega praznovanja novega leta ter danski film, ki ga podpisuje Ulaa Salim, Sinovi Danske na temo terorističnega napada v Koebenhavnu.

V sekciji Dobri sosedje bodo ponudili dva filma na temo odraščanja srbskih režiserjev: Ivana Grozna v režiji Ivane Mladenović in tragikomično dramo Moj jutranji smeh Marka Đorđevića. Srbski film - Centar Ivana Markovića - so poleg filma Zadnji in prvi ljudje priznanega islandskega sodobnega skladatelja Johanna Johannssona uvrstili tudi v sekcijo Evropa 2.0.

Letos so uvedli dve novi sekciji. V sekciji Chiaro-oscuro, ki letos nosi podnaslov Tiranija napredka, bodo prikazovali filme s perečimi temami, ki pa so potisnjene na stran, je povedala Varja Močnik. Tako bodo letos med drugim ponudili iraški film Črte v pesku, zgodba o zgodovini Francisa Alysa in Juliena Devauxa o otrocih, ki odigravajo zgodovino Iraka, koprodukcijski film Eloyja Domingueza Serena o ljudstvu Sahravi z naslovom Hamada in makedonski film Tamare Kotevske in Ljubomirja Stefanova Medena dežela. Nova sekcija je tudi sekcija serij Ekstraserijsko, v kateri bo na ogled serija Bruna Demonta Coincoin in ekstraljudje.

Tanja Hladnik je opozorila še na uveljavljen programski sklop za otroke Podmornica, Matevž Jerman pa je kot selektor sekcije Video na plaži predstavil program, ki letos ponuja 61 kratkih filmov iz 22 držav iz vsega sveta, ki so razdeljeni v pet tematskih sklopov.

Na novinarski konferenci so opozorili še na retrospektivo portugalskega režiserja Pedra Coste, ki bo potekala v okviru festivala septembra v Slovenski kinoteki, ter na današnjo projekcijo dokumentarnega eseja Povedni sedanjik avtorice Zhu Shengze v Ljubljani. Film izpostavlja vprašanja o osamljenosti, hrepenenju po človeškem stiku, pomenu skupnosti ter o ekonomskih silah, ki krojijo naše družbene realnosti.