Slovenija 11.8.2020 5:00

Kinodvor na Kongresnem trgu s tremi projekcijami na prostem

Ljubljana, 11. avgusta - S projekcijo filmske mojstrovine Charlesa Chaplina Veliki diktator bo Kinodvor za tri dni odprl svoj letni kino na Kongresnem trgu. Na sporedu bodo tri brezplačne projekcije, s katerimi se bodo v Kinodvoru spomnili pomembnih zgodovinskih obletnic. Nocojšnji večer bo potekal v znamenju 75. obletnice konca druge svetovne vojne.

Ljubljana. Kongresni trg v času Festivala Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kongresni trg v času Festivala Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Chaplin se je pod film Veliki diktator leta 1940 podpisal kot režiser, scenarist in avtor glasbe, v njem pa je prevzel tudi naslovno vlogo, in sicer dvojno vlogo dobrodušnega židovskega brivca in diktatorja Tomanije Adenoida Hynkla. Projekcijo filma, ki ponuja satirično kritiko nacizma, so v Kinodvoru pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

V sredo zvečer sredo se bodo poklonili 100. obletnici rojstva legendarnega igralca Yula Brynnerja. Na sporedu bo kultni vestern Sedem veličastnih (The Magnificent Seven), s katerim je režiser John Sturges leta 1960 na Divji zahod premestil klasiko Akire Kurosawe Sedem samurajev, so zapisali v Kinodvoru.

Letni Kinodvor na kongresnem trgu se bo sklenil v četrtek s projekcijo filma Rim (1972), s katerim se bodo spomnili 100. obletnice rojstva velikana italijanske kinematografije Federica Fellinija. S filmom o večnem mestu, ki ga je režiser poimenoval "najčudovitejša filmska kulisa na svetu", v Kinodvoru napovedujejo jesensko retrospektivo Fellinijevih filmov v Slovenski kinoteki. Projekcija je obenem eden izmed mednarodnih dogodkov Fellini 100, ki jih ob obletnici režiserjevega rojstva promovira italijansko ministrstvo za kulturo. Pripravili so jo v sodelovanju s Slovensko kinoteko in CSC-Cineteca Nazionale ter s pomočjo Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji.