Svet 14.8.2020 5:00

Na virtualnem Sarajevskem filmskem festivalu tudi slovenski avtorji

Zagreb/Sarajevo, 14. avgusta - Sarajevski filmski festival (SFF) bo zaradi poslabšane epidemiološke situacije v Sarajevu v celoti potekal na spletni strani ondemand.sff.ba. Odprli ga bodo drevi s svetovno premiero BiH celovečerca Koncentriši se, baba režiserja Pjera Žalice. V festivalskih programih je tudi nekaj slovenskih filmov, kot je Ne pozabi dihati Martina Turka.

Rusija, Moskva. Gledalca ob obisku kina. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Rusija, Moskva.
Gledalca ob obisku kina.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Organizatorji 26. SFF so dva tedna pred začetkom priljubljene filmske prireditve sporočili, da bo zaradi poslabšanje epidemiološke slike v Federaciji BIH letošnji festival potekal v celoti na spletu in brez občinstva.

Za nagrade srce Sarajeva se bo kljub temu med 14. in 21. avgustom potegovalo 49 filmov v štirih sekcijah - igrani, dokumentarni, kratki in študentski film. Od tega jih bo 29 doživelo svetovno premiero.

V tekmovalnem programu igranih filmov bo prikazanih osem celovečercev, program dokumentarcev bo obsegal 16 filmov, med kratkimi filmi se jih bo za nagrade potegovalo deset, med študentskimi pa 15 filmov.

Na festivalu bodo prikazali tudi nekaj slovenskih filmov. V tekmovalnem programu kratkih filmov bo svetovno premiero doživel kratki igrani film Zbogom, Vesna režiserke Sare Kern. Gre za slovensko-avstralsko koprodukcijo, ki bo v Sarajevu doživela svetovno premiero. Turkov celovečerec Ne pozabi dihati, ki je slovensko-italijansko-hrvaška koprodukcija, pa bodo predvajali v programu Teen Arena.

Na sporedu bosta še dve slovenski manjšinski koprodukciji. V programu Open Air bo prikazan celovečerec Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića, ki je nastal v sodelovanju filmskih industrij Srbije, Francije, Nemčije, Hrvaške, Slovenije in BiH.

Lanski zmagovalec filmskega festivala v Pulju, Dnevnik Diane Budisavljević v režiji Dane Budisavljević pa je del programa Soočanja s preteklostjo. Celovečerec je sofinanciral Slovenski filmski center, pri izdelavi filma so sodelovali slovenski igralec Igor Samobor, scenograf Duško Milavec in produkcijska hiša December.

Nagrado častno srce Sarajeva bodo letos podelil mehiškemu režiserju, scenaristu in producentu Michelu Francu. Organizatorji festivala so ga označili za enega najpomembnejših neodvisnih filmskih ustvarjalcev. Poklonili se mu bodo tudi z retrospektivo v programu Posvečeno.

Kot še piše na spletni strani festivala, bodo uporabniki spletne strani ondemand.sff.ba ob plačani naročnini za sedem festivalskih dni, lahko spremljali celotni filmski program, kot tudi spremljevalne programe, kot so predavanja in pogovori za avtorji.