Slovenija 11.8.2020 15:01

Pripravo kandidature Ptuja za EPK 2025 nadaljuje ekipa na občini

Ptuj, 11. avgusta - Konec junija se je štirim članom skupine, ki je pripravljala kandidaturo Ptuja za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025, iztekla pogodba, aneks k pogodbi pa ni bil podpisan. Delo zdaj nadaljuje ekipa zaposlenih na občini, mestni svetniki pa naj bi septembra ponovno odločali, ali v pripravi kandidature Ptuja za naziv EPK 2025 vztrajati.

Ptuj se je sicer konec februarja ob Novi Gorici, Ljubljani in Piranu uvrstil v drugi krog, česar so se takrat razveselili vsi, pri tem pa izrazili upanje, da bo čim prej znana bolj jasna slika glede sofinanciranja projekta s strani države.

Medtem pa so se razmere ob pojavu epidemije novega koronavirusa spremenile. Ptujska županja Nuška Gajšek je na seji mestnega sveta konec maja letos predlagala ponovno odločanje o tem, kako s kandidaturo naprej. Mestni svetniki so takrat zavrnili predlog odbora za splošne zadeve in lokalno samoupravo, da bi se Ptuj zaradi negotovih razmer odrekel nadaljnjim aktivnostim za pridobitev naziva EPK 2025, in so podprli predlog mestne hiše za nadaljevanje postopka in prilagoditev kandidature novim okoliščinam.

Že takrat je Gajškova glede sodelovanja z zunanjimi izvajalci dejala, da zagotovo pomoči v takšnem obsegu, kot je bil dotlej, ne bodo več potrebovali.

Nato so na občini prevetrili finančne okvire, člani pripravljalne skupine Aleš Šteger, Aleš Novak, Mitja Čander in Martina Magdič pa so nato v dopisu županji 1. julija ocenili, da "prijava z oslabljeno politično podporo in bistveno nižjimi javnofinančnimi viri iz naslova proračuna Mestne občine Ptuj ne more uspeti". Županji oz. občini so predlagali umik kandidature, mestni svetniki pa so bili s tem po pojasnilih občine seznanjeni.

A za zdaj na občini ekipa pod vodstvom Jasmine Krajnc s pripravo kandidature nadaljuje, saj jih k temu zavezuje majski sklep, so za STA pojasnili na ptujski občini. "Zadnjo besedo bo imel mestni svet Mestne občine Ptuj," so dodali. Svetniki naj bi o tem odločali septembra.

Mestna občina Ptuj je sicer v letih 2019 in 2020 za pripravo kandidature iz proračunskih sredstev namenila dobrih 140.000 evrov, od tega je projektna oz. pripravljalna skupina prejela nekaj manj kot 100.000 evrov, so v pisnem odgovoru še pojasnili na občini.

Vodja pripravljalne skupine Šteger za pojasnila za STA zaenkrat ni dosegljiv.