Slovenija 11.8.2020 14:23

Koronakriza povod za predstavo ptujskega gledališča Lunapark Kuga

Ptuj, 11. avgusta - Čas koronakrize je bil povod za pripravo predstave Lunapark Kuga, ki jo bodo na odru Mestnega gledališča Ptuj premierno predstavili v sredo zvečer. Nastala je v režiji Matjaža Latina. Avtor originalnih songov in glasbe je Jure Ivanušič, avtor besedil iz drame Bela bolezen pa Karel Čapek. Predstava je izrazito družbeno kritična, pravijo ustvarjalci.

Ptuj. Notranjost Mestnega gledališča Ptuj. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Ptuj.
Notranjost Mestnega gledališča Ptuj.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Ne vedoč, da se bo lotil predstave, je Latin, kot je dejal na današnji novinarski konferenci na Ptuju, v času epidemije novega koronavirusa veliko prebiral različna s tem povezana besedila, Ivanušič, ki mu je zaupal tudi avtorstvo glasbe, pa je izbrskal tudi omenjeni tekst Karla Čapke.

Tako sta v predstavo vključila posamezne prizore iz drame Bela bolezen, ki jo je Čapek napisal leta 1937 in govori o virusu, ki se je po svetu razširil s Kitajske in je smrtonosen predvsem za starejše od 45 let. Po besedah Ivanušiča so želeli pripraviti predstavo, ki bo zrcalila "novo realnost" in secirala pojav pandemij v zgodovini človeštva od preteklosti do danes.

Predvsem pa je po njegovih besedah potrebno razmišljati, da obstajajo različni virusi, tudi virusi pohlepa, korupcije, lahko se okužimo tudi z umetnostjo, je dejal. Po njegovih besedah je sicer ob zgodbi Karla Čapke v predstavo vpet vrtiljak raznolikih zgodb, likov in karakterjev.

V predstavi je veliko glasbe, v njej pa poleg Ivanušiča igrajo še Maja Pihler Stermecki - Bilbi, Nenad Nešo Tokalić in Gorazd Žilavec.

Za scenografijo je poskrbela Mateja Kapun, kostume Mira Strnad, koreografija in oblikovanje maske pa je delo glasbenice Bilbi. Latin je prispeval še izbor dodatne glasbe, avtor besedil Maske so padle in Nujna vladna obvestila je Lovro Matič, lektor Simon Šerbinek, oblikovalec plakata in letaka pa Jernej Gojkovič.