Slovenija 12.8.2020 9:29

Festival Imago Sloveniae drevi s koncertom SToP

Ljubljana, 12. avgusta - V okviru festivala Imago Sloveniae bodo v ljubljanskem Mestnem muzeju drevi s projektom WOODSToP nastopili tolkalci Slovenskega tolkalnega projekta (SToP). Koncertni program je sestavljen iz klasičnih del za lesena tolkala in novitet, ki so bile napisane prav za to priložnost. V sodelovanju z mizarji so tudi "iznašli" nekaj novih tolkal.

Ljubljana, Mestni muzej. Imago Sloveniae - Podoba Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestni muzej.
Imago Sloveniae - Podoba Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Cikel Poletje v stari Ljubljani vabi na koncert, na katerem želijo SToP izpostaviti pomen lesa v glasbi ter razširiti nabor lesenih tolkal in skladb, ki jih z njimi lahko izvajajo. K sodelovanju so povabili tudi mizarje Jana Bariča, Martina Oražma in Gorazda Markoviča ter "iznašli" nekaj novih tolkal.

Drevi bodo iz zasedbe nastopili Barbara Kresnik, Dejan Tamše, Matevž Bajde, Franci Krevh in Tomaž Lojen ter zaigrali ljudsko skladbo Predica in dela skladateljev Steva Reicha, Tadeje Vulc in Jonathana Williama Bendricka. Skladbe Tilna Slakana, Francija Krevha in Tomaža Lojna bodo doživele krstno izvedbo.

Skupina SToP deluje že od leta 1999, piše na spletni strani festivala. Akademske tolkalce je združila želja po kakovostnem komornem muziciranju in raziskovanju novih tolkalnih zvočnih zmožnostih. Svoje glasbeno in družbeno poslanstvo dopolnjujejo z izvajanjem pedagoških koncertov za mlade, organiziranjem seminarjev in festivala BumFest ter aktivnim spodbujanjem slovenskih skladateljev k pisanju glasbe za tolkala.

Tolkalna skupina SToP je v zadnjem času prepoznavna tudi po povezovanju z drugimi umetniškimi zvrstmi - petjem, plesom, multimedijo. Tako odkriva načine sodelovanja z ustvarjalci na drugih področjih umetnosti in povezovanja umetniških polj ter se (zavestno) odmika od izvedbe zgolj klasičnega tolkalnega programa. Skupina je za svoje delo leta 2013 prejela Župančičevo nagrado, leta 2014 pa nagrado Prešernovega sklada.

Les je v tolkalih in tolkalni glasbi močno zastopan. Je zelo akustičen, nekaj skladb (samo) z lesenimi tolkali pa je bilo v zgodovini glasbe prelomnih, piše v sporočilu za medije.

Vstop na dogodek je prost, a je število mest omejeno.