Slovenija 15.8.2020 10:00

Na mariborskem Rotovškem trgu po novih načrtih tudi galerija in kino

Maribor, 15. avgusta - Ekipa na Mestni občini Maribor je v sklopu priprave končnega projekta obnove osrednje enote Mariborske knjižnice, za katerega pričakuje finančno pomoč države, umestila na Rotovški trg še galerijo in kino. Projekt se po novem imenuje Center Rotovž in med drugim vključuje še vzpostavitev prehoda do Gosposke in Lekarniške ulice.

Maribor. Pogled na Rotovški trg v Mariboru. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Pogled na Rotovški trg v Mariboru.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

"Smo v zaključni fazi. Pripravili smo vse ustrezne projektne naloge, arhitekti pa pripravljajo zaključno idejno zasnovo, na osnovi katere bomo začeli zbirati projektne pogoje in naprej projektirati," je za STA povedal podžupan Gregor Reichenberg.

Osrednjo pozicijo na trgu naj bi še vedno ohranila knjižnica, ki bi se nahajala v novogradnji na lokaciji sedanje osrednje enote knjižnice, od katere bi ohranili samo obokano klet, in v novo zgrajeni etaži pod Rotovškim trgom.

V prostorih na vzhodni strani trga, torej nasproti knjižnice, bodo postavili razstavišče Umetnostne galerije Maribor (UGM). "Govorimo o vzpostavitvi mestne galerije, kjer bi omogočili takšne varnostne pogoje, da bi omogočali gostovanje občutljivejših razstav. UGM namreč trenutno ne more gostiti takšnih razstav, ker nima ustreznega varovanja oziroma uravnavanja temperature prostorov," je pojasnil Reichenberg.

Omenjeno razstavišče bi nadomestilo sedanji UGM Studio na Trgu Leona Štuklja. "Ta se je še do nedavnega imenoval Razstavni salon Rotovž, saj je bil preseljen tja z Rotovškega trga. To zgodbo bi radi zdaj znova obrnili in vsebine te dislocirane enote UGM vrnili na Rotovž," je dodal.

Tretji del nove ureditve Rotovškega trga naj bi predstavljala manjša kinodvorana, ki naj bi se nahajala v nekdanji Rotovški kleti na južni strani trga. "Razmišljamo o art kinu z okoli 80 sedeži, ki bi nudil nekomercialen program, torej takšen, ki ni konkurenca trenutno obstoječim kinematografom v mestu," je še povedal podžupan.

Poslopje sedanje Pionirske knjižnice ostane nedotaknjeno, prav tako projekt ne posega v prostore mestne hiše na južni strani trga, pod katerimi pelje podhod do letos obnovljenega Glavnega trga s Kužnim znamenjem.

Med najnovejšimi spremembami projekta obnove trenutno zelo dotrajane knjižnice in Rotovškega trga je tudi ureditev prehoda na trg z Gosposke in Lekarniške ulice. Trenutno je namreč možen dostop do trga le z Slomškovega in Glavnega trga, z novimi prehodi pa ga želijo tesneje povezati s preostalo peš cono. "Vzpostavili smo torej tudi povezavo vzhod - zahod in tako bo ta objekt širše vpet v mestni prostor," meni Reichenberg.

V prvotnem projektu izgradnje nove knjižnice, ki so ga predstavili že pred več kot desetimi leti, sta bili predvideni pod Rotovškim trgom dve etaži, a so zdaj eno umaknili. S tem so po besedah podžupana uspeli poceniti projekt, manjkajoče prostore pa bodo knjižnici zagotovili drugod v mestu. "Za določene programe knjižnice, ki niso nujno potrebni v samem centru mesta, na primer knjigoveznica, iščemo nadomestne prostore, trenutno na Teznu," je dodal.

Projekt nove Mariborske knjižnice je na seznamu prioritetnih infrastrukturnih projektov v državi, zato na Mestni občini Maribor pričakujejo pomoč države pri njegovi uresničitvi. V preteklosti so jim različne vlade že obljubljale sofinanciranje, a te obljube na koncu iz različnih razlogov niso bile uresničene.