Slovenija 15.8.2020 11:00

Slovenska kinoteka ob 100-letnici Federica Fellinija jeseni z retrospektivo

Ljubljana, 15. avgusta - Stoletnici rojstva italijanskega režiserja Federica Fellinija se bodo v Slovenski kinoteki poklonili z retrospektivo Federico Fellini 100!, ki bo na sporedu od 22. oktobra do 11. decembra. Retrospektivo bodo uvedli z odprtjem gostujoče razstave Stoletnica. Fellini v svetu in projekcijo režiserjevega celovečernega prvenca Beli šejk (1952).

Ljubljana. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Slovenska kinoteka se je pridružila nizu mednarodnih dogodkov Fellini 100, ki jih ob stoletnici režiserjevega rojstva promovira Italijansko ministrstvo za kulturo s pomočjo Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji.

Kot uvod v jesensko druženje s Fellinijevimi podobami na kinotečnem platnu in v razstavnih prostorih je bil sicer v četrtek v sklopu Letnega Kinodvora na Kongresnem trgu prikazan Fellinijev film Rim (1972).

Fellini (1920-1993), rojen v Riminiju, se je sprva v Firencah posvečal risanju. S filmom se je prvič srečal, ko se je leta 1946 skupaj s še petimi avtorji podpisal pod scenarij filma Roberta Rossellinija Paisa. Debitiral je leta 1950 s filmom Varietejske luči. Prvemu celovečercu Beli šejk sta sledila celovečerca Postopači in Cesta, ki sta bila nagrajen z beneškim srebrnim levom v letih 1953 in 1954.

V zgodnejših delih je zaznati socialno kritičnost neorealizma, pozneje pa je v filme vključeval osebno perspektivo, polno avtobiografskih in psihoanalitičnih vložkov, ki jo je predstavljal z nadrealistično filmsko govorico.

Za svoja dela je prejel vrsto nagrad, med drugim je oskarja osvojil vsakič, ko je bil nominiran v kategoriji najboljšega tujejezičnega filma - za Amarcord, Cesto, Cabrijine noči ter Osem in pol. Za celovečerec Sladko življenje iz leta 1960 je Fellini prejel zlato palmo v Cannesu, znani pa so tudi njegovi filmi Satirikon, Mesto žensk in Rim. Nekaj mesecev pred smrtjo leta 1993 je prejel še oskarja za življenjsko delo.