Slovenija 14.8.2020 7:00

Tretji Sindikat odklonskih entitet se bo začel s performansom Projekt Šopirjenje

Ljubljana, 14. avgusta - Drevi se s performansom Ostentation Project (Projekt Šopirjenje) venezuelsko-belgijske umetnice Sophie Rodriguez začenja tretja edicija platforme robnih urbanih žanrov Sindikat odklonskih entitet. Potekal bo do 18. avgusta v Stari mestni elektrarni ter nato še med 15. in 19. septembrom v klubu Gromka na Metelkovi, so sporočili iz zavoda Emanat.

Tretja edicija Sindikata je namenjena vsem, ki so jim blizu zabava, smeh, drznost, provokacija in druge grenko-sladke profesionalne kot tudi "diletantske" odrske radosti. Letošnja izdaja bo potekala v dveh delih - štiri večere avgusta v dvorani Stare mestne Elektrarne, pet večerov pa predvidoma septembra v klubu Gromka na Metelkovi, so organizatorji zapisali v uvodniku.

Letošnji program je namenjen gledalcem vseh starosti. Poskrbeli bodo za otroke, mladino in odrasle, na programu pa se vsekakor najde tudi kaj za starejše, so še zapisali.

Avgustovski del Sindikata bo ob 21. uri začel "provokativni in divji" solistični performans Ostentation Project (Projekt Šopirjenje) umetnice Sophie Rodriguez, ki so jo predstavili že na lanski izdaji. Z raziskovanjem različnih plasti pomenov, ki jih ženska telesa vzbujajo v kapitalistični družbi, obsedeni s fizično prezenco, predstava deluje tako skozi podobe, ki so na ženske projicirane, kot tudi tiste, ki jih ženske ustvarijo same.

Gostili bodo še monodramo Za narodovo zdravje z "grenko-sladkimi koronskimi" in kulturno-političnimi elementi režiserke Brine Klamfer ter improvizatorja Petra Frankla, plesno-gledališki vesoljski resničnostni šov TRI psice, DVA planeta, ENA raketa avtorice Urške Vohar, zračno-cirkuško akrobatiko Cirkus na mesec koreografa in plesalca Branka Potočana ter "ganljivi, pa tudi navihani in nostalgični" dokumentarni performans Bolj čudno od raja vizualnega umetnika in performerja Marka Požlepa s šolskim zemljevidom nekdanje države in Jugo šlagerji.

Prvi del sindikalnega programa je nastal v produkciji zavoda Emanat in v programskem sodelovanju s Kunstenwerkplaats iz Belgije, zavodom Bunker, zavodom Emanat, Vitkar zavodom in KD Priden možic ter Gledališčem Glej.

Zaradi nestabilnosti razmer pri načrtovanju drugega dela Sindikata odklonskih entitet bodo organizatorji jesenski del programa podrobneje predstavili in najavili kasneje, izdali so samo imena nastopajočih. To so plesalka in koreografinja Aja Zupanec, eksperimentalna cirkuško-žonglerska skupina Mismo Nismo, performer in koreograf Loup Abramovici, gledališko-aktivistični kolektiv Transformator, podtalni bunkerpop bend balans, DJ in producent DVMIR (SNIF) ter sodobni klovnovsko-groteskni variete Za Crknt.