Slovenija 14.8.2020 8:43

Muzeji s skupno vseslovensko akcijo Naprej v preteklost

Ljubljana, 14. avgusta - Pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije bo med 17. in 23. avgustom potekala vseslovenska akcija Naprej v preteklost. Projektu se je pridružilo 54 muzejev in galerij, ki bodo z dogodki in dejavnostmi popestrili dogajanje v lastnih prostorih kot tudi na spletu. Na muzejski ploščadi Metelkova bo na ogled panojska razstava državnih muzejev Slovenije.

Ljubljana. Muzejska ploščad na Metelkovi ulici. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzejska ploščad na Metelkovi ulici.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V Skupnosti muzejev Slovenije, ki akcijo pripravlja v sodelovanju s Službo za premično dediščino in muzeje, so spomnili, da muzeji v sodobni družbi igrajo pomembno vlogo, "saj hranijo dediščino in korenine sodobnega človeka". Ena pomembnejših nalog muzejev je interpretacija, skozi katero obiskovalci pridobijo znanje in razumevanje dogodkov in procesov iz preteklosti.

V času epidemije novega koronavirusa so se muzeji soočali s številnimi izzivi in preprekami, ki so zahtevali hitre odločitve in spremembo načina delovanja ter razmišljanja. Prav muzeji so se, kot so zapisali v skupnosti, najhitreje odzvali na nove pogoje delovanja in že v prvih dneh napolnili splet z zanimivimi vsebinami. Obenem je bilo še naprej treba učinkovito opravljati javno službo varovanja dediščine, morali so ohranjati tudi stik z uporabniki.

Kot še piše v sporočilu za javnost, so muzeji tudi na jesen dobro pripravljeni ne glede na to, kaj bo ta prinesla - "svojo sposobnost uspešnega delovanja skozi preteklost za prihodnost ter v realnem in virtualnem svetu bodo predstavili v akciji Naprej v preteklost".

Sodelujoči muzeji bodo tako prihodnji teden na družabnih omrežjih ter v galerijah oziroma muzejih pripravili številne predstavitve svojega dela. Na različne načine bodo pripovedovali zgodbe iz preteklosti, katerih sporočila so pomembna za prihodnost. Program je objavljen na Facebook strani Skupnost muzejev Slovenije ter na straneh posameznih muzejev in galerij.

V okviru akcije bo od ponedeljka na Muzejski ploščadi Metelkova odprta skupna panojska razstava državnih muzejev Slovenije. Kot je zapisala predsednica mednarodnega muzejskega sveta ICOM Slovenije Kaja Širok, se muzeji in galerije na razstavi predstavljajo skozi avtorske razstave in projekte, s katerimi želijo nagovoriti občinstvo, ki mu bo obisk posameznih muzejev razkril predstavljene zgodbe in hkrati potrdil zavezo, da muzeji "delamo v dobro družbe in skupaj gradimo boljši jutri".

Pri razstavi sodelujejo Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Muzej krščanstva na Slovenskem, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenska kinoteka, Slovenski etnografski muzej, Slovenski gledališki inštitut - Gledališki muzej, Slovenski šolski muzej in Tehniški muzej Slovenije.