Slovenija 15.8.2020 9:00

Tudi letos bo Kranj popestril tradicionalni jazz festival

Kranj, 15. avgusta - Jazz Kamp Kranj bo že 17. leto zapored oživil poletno glasbeno sceno v mestu. Na drevišnjem odprtju festivala bo ob 20.30 na Pungertu nastopil italijanski blues kitarist Mike Sponza s svojim oktetom in gostom s Hrvaške Tomislavom Golubanom. Raznolik festivalski program bo potekal do 23. avgusta, vendar tokrat brez delavnic.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Glavna organizatorja Jazz Kampa Kranj sta svetovno priznani jazzovski kitarist Primož Grašič in trobentač Gregor Grašič. Običajno festivalski del spremlja delavnice, na katerih se amaterski in profesionalni glasbeniki izpopolnjujejo v tehniki in spoznavajo jazz ter popularno glasbo in se naučijo, kako kar najuspešneje kreirati svojo glasbeno kariero. Letos so se bili organizatorji zaradi pandemije covida-19 delavnicam primorani odreči, so se pa osredotočili na festivalski del.

Letošnji Jazz Kamp Kranj, ki vsako leto zajema skorajda vse stile jazza od klasičnega swinga prek bluesa do mainstream jazza, prinaša pester koncertni program z vrhunskimi jazz in pop glasbeniki iz Slovenije in tujine. Za koncerte ni vstopnine, si pa ob omejitvi obiska zaradi epidemioloških ukrepov morajo obiskovalci zagotoviti brezplačno vstopnico, ki jo dobijo v Galeriji Pungert, za nedeljski koncert v Khislsteinu pa tudi v informacijsko-turističnem centru.

Nocoj bo nastopil italijanski blues kitarist in pevec Mike Sponza s svojim oktetom, ki se mu bo tekom večera pridružil še priznani hrvaški bluesovski glasbenik, skladatelj, orgličar in pevec Tomislav Goluban. V nedeljo bo sledil koncert dua klavirjev v amfiteatru Letnega gledališča Khislstein. Pianistoma, nemškemu Davidu Gazarovu in madžarskemu Emilu Spayiju, ki sta stalna gosta Jazz Kampa Kranj, se bosta pridružila hrvaški e-basist Mario Mavrin in slovenski bobnar Bruno Domiter.

V ponedeljek bo nastopil New Kvartet slovenskega vibrafonista Vida Jamnika in hrvaškega kitarista Ratka Zjače. V torek se bo predstavila zasedba z avstrijske Koroške Carithian jazz kvintet, v kateri nastopajo trobentar Daniel Nössig, saksofonist Michi Erian, pianist Tonč Feing, basist Philipp Zarfl in bobnar Klemens Marktl.

V sredo bo na vrsti mednarodni kvintet pod vodstvom ameriškega trombonista Luisa Bonille in avstrijskega saksofonista Sigija Feigla. Četrtek je rezerviran za zasedbo Funktura pod vodstvom slovenskega trombonista, aranžerja in avtorja Matjaža Mikuletiča. V petek bo nastopil Uroš Perić s prijatelji, ki bo večer popestril s skladbami iz zakladnice jazzovskih in rhythm & blues uspešnic.

Prihodnjo soboto bo nastopila pevka Aleksandra Čermelj, že dopoldan pa bo, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, na različnih lokacijah v starem mestnem jedru mesta Kranj potekal Jazz Kamp Kranj fest. Festival se bo zaključil v nedeljo, 23. avgusta z nastopom Adam Klemm Bande, ki se bo predstavila s sporedom skladb iz zakladnice madžarske ljudske glasbe in avtorskih skladb saksofonista Adama Klemma in članov skupine.

Pred večernimi koncerti bodo potekale vinske degustacije Vinski scenosled Jazz Kamp Kranj, na katerih se bodo predstavili priznani slovenski vinarji. Kot že v preteklosti pa je se Jazz Kamp Kranj tudi tokrat začel s fotografsko razstavo fotografov Gorazda Uršiča, Zorana Kozine in Ivana Hribernika v Galeriji Pungert in Stolpu Pungert, ki je na ogled že od srede.